• 瀏覽: 6,433
  • 回覆: 52
  • 追帖: 1
香港大學百年校譽,唔少學子趨之若騖,不過近年國家強勢崛起,港大又唔爭氣任由獨友橫行,北上尋夢可能係更好嘅選擇。 ...

新聞來源連結:
https://hkgpao.com/articles/218925

讀清華喺向更高難度挑戰,與全國尖子學霸相互學習。厲害了,靚妹

放棄Kong U有乜咁特別,你搵個放棄Cambridge,Harvard嗰啲去清華就話新聞。

引用:
原帖由 caledis 於 2018-8-21 12:17 AM 發表
放棄Kong U有乜咁特別,你搵個放棄Cambridge,Harvard嗰啲去清華就話新聞。
小白.....看一看LIST

引用:
原帖由 GPR 於 2018-8-21 12:19 AM 發表

小白.....看一看LIST
閣下係咪想學強國人嘅詞不達意?

邊個係小白?看咩list?講嘢可唔可以清楚少少?

引用:
原帖由 caledis 於 2018-8-21 12:22 AM 發表

閣下係咪想學強國人嘅詞不達意?

邊個係小白?看咩list?講嘢可唔可以清楚少少?
呵呵.....自己找.....我唔係你導師

唔使指意在香港搵到工作。十個僱主都唔會承認中國大學的學歷,我睇過無數咁多份CV。睇過千幾份CV。全部大陸的學歷都唔會在香港搵到工及認可。香港d公司十間有十間都唔會請大陸學歷的人。所以千祈唔好返黎香港呀,索性做大陸人在大陸搵工,做呀里巴巴,速遞公司。

簡直是自掘墳墓。有金都唔執,執舊屎食。

真係寧願你讀港大,在香港做幾年,返大陸做,再返香港做,人工必定十級跳。

引用:
原帖由 starkiebell 於 2018-8-21 12:37 AM 發表
唔使指意在香港搵到工作。十個僱主都唔會承認中國大學的學歷,我睇過無數咁多份CV。我睇過千幾份CV。全部大陸的學歷都唔會在香港搵到工及認可。香港d公司十間有十間都唔會請大陸學歷的人。所以千祈唔好返黎香港呀,索性做大陸人在大陸搵工。 ...
我吾知你間系乜嘢公司,我淨糸知好多投資大銀行嘅主管級都有清華大學同北大嘅畢業生,而家我個投資顧問佢都系北京大學畢業嘅,佢負責我戶口都四年了

引用:
原帖由 starkiebell 於 2018-8-21 12:37 AM 發表
唔使指意在香港搵到工作。十個僱主都唔會承認中國大學的學歷,我睇過無數咁多份CV。睇過千幾份CV。全部大陸的學歷都唔會在香港搵到工及認可。香港d公司十間有十間都唔會請大陸學歷的人。所以千祈唔好返黎香港呀,索性做大陸人在大陸搵工,做呀里巴巴,速遞公司。

真係寧願你讀港大,在香港做幾年,返大陸做,再返香港做,人工必定十級跳。 ...
讀得清華出黎你驚佢無人請咩,你講大陸讀野雞大學出黎無人承認我信,讀清華出黎無人承認?你咪當人傻先得架

引用:
原帖由 caledis 於 2018-8-21 00:17 發表
Cambridge,Harvard校友?

引用:
原帖由 starkiebell 於 2018-8-21 00:37 發表

真係寧願你讀港大,在香港做幾年,返大陸做,再返香港做,人工必定十級跳。 ...
百佳 惠康真係請好多收銀同執貨, 難怪要睇過千幾份CV

不過內地大學生都唔會做呢d工, 你公司都請唔起

淘寶容易買到清華証書,HKU無得買,知無

好快會返來

引用:

你間乜嘢公司,可以同世界最大新興市場脫節?執咗未?

引用:

人地簡得清華就無打算將來係香港撈。仲有一樣嘢,清華讀完,仲可以去外國大學深造. 你估去外國深造,清華個朵好定港大個朵威。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]