• 瀏覽: 61,926
  • 回覆: 662
  • 追帖: 5
+23
引用:
原帖由 我愛獅子山下 於 2018-8-20 10:27 AM 發表
過去多年,香港交通支付遭政府旗下港鐵及九鐵、新地(016)郭氏家族旗下九巴、新世界(017)鄭家純家族旗下城巴及新巴,所持股的八達通卡公司壟斷,社會有聲音要求交通工具應開放系統接納各項電子工具,港鐵(066)年中承諾開放二維碼支付系統,被指是益是支付寶及微信支付。本報翻查港鐵...

原來過去多年,香港交通支付遭政府旗下港鐵及九鐵、新地(016)郭氏家族旗下九巴、新世界(017)鄭 ...
八爪魚加visa,master, apple, samsung就夠晒,very good嘞……

引用:
原帖由 我愛獅子山下 於 2018-8-20 10:27 AM 發表
過去多年,香港交通支付遭政府旗下港鐵及九鐵、新地(016)郭氏家族旗下九巴、新世界(017)鄭家純家族旗下城巴及新巴,所持股的八達通卡公司壟斷,社會有聲音要求交通工具應開放系統接納各項電子工具,港鐵(066)年中承諾開放二維碼支付系統,被指是益是支付寶及微信支付。本報翻查港鐵...

原來過去多年,香港交通支付遭政府旗下港鐵及九鐵、新地(016)郭氏家族旗下九巴、新世界(017)鄭 ...
樓主而家先知

唔該分閘口,唔好阻住用八達通人士快速出入閘。
仲有,咩支付寶及微信支付,唔好巴士用,全港大塞車都似。

咁就啱啦
曲線幫小股東⋯⋯好似我咁⋯⋯搵多 D
反多 D  
引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2018-8-20 10:39 AM 發表
樓主而家先知

出賣用戶私隱的垃圾公司

章魚卡將完成歷史任務,RIP

可唔可以用Paywave入閘呀?

引用:
原帖由 apmichael 於 2018-8-20 11:02 AM 發表
章魚卡將完成歷史任務,RIP
20年前高科技產品

一開放給其他支付用 8婆通 收入會大幅下降!  

主題標籤 #港鐵
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]