• 瀏覽: 4,710
  • 回覆: 64
咁多雙程證女人來香港做雞?咁多後生女人嫁阿伯?有冇人解釋到?中國而家咁富強,D大陸人都睇吾起我地啦,唔希罕嫁港燦啦,但現實中好多雙非來香港返學,好多明星透過優才計劃來香港。我有幾個親友因每日150配額來咗香港定居幾年,我話你地鄉下屋又大又有舖咁他條,來香港住劏房做地盤做酒樓咁辛苦,你地係咪傻架?佢地話初來係唔慣,而家慣咗又覺得香港幾好!好多大陸人對香港的心態,我覺得係酸葡萄心理。

引用:
原帖由 西西積叻 於 2018-8-17 11:36 AM 發表
咁多雙程證女人來香港做雞?咁多後生女人嫁阿伯?有冇人解釋到?中國而家咁富強,D大陸人都睇吾起我地啦,唔希罕嫁港燦啦,但現實中好多雙非來香港返學,好多明星透過優才計劃來香港。我有幾個親友因每日150配額來咗香港定居幾年,我話你地鄉下屋又大又有舖咁他條,來香港住劏房做地盤做酒樓咁辛苦,你地係咪傻架?佢地話初來係唔慣,而家慣咗又覺得香港幾好!好多大陸人對香港的心態,我覺得係酸葡萄心理。 ...
香港有D野係內地無既,
例如自由、法治、安全感.....

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-8-17 11:49 AM 發表

香港有D野係內地無既,
例如自由、法治、安全感.....
呢d野 我覺得大城市OK! 當然大陸重有好多二丶三線城市啦。

搭地鐵咁多人 都唔會話冇安全感, d警察都算有禮貌, 至於自由⋯我都唔知點冇自由法? 買樓唔比買第二間算冇自由吧⋯⋯內地人限制一周一行來香港算冇自由了

因為中國有13億人口,實有好似你地班on9無腦wc咁一樣囉

美國最富強tim啦,點解仲有窮人?黑人貧民區大把窮人,點解會有既?

十幾億人口肯定有窮人嘛!香港一樣有坨地一樣道理

引用:
原帖由 西西積叻 於 2018-8-17 11:36 AM 發表
咁多雙程證女人來香港做雞?咁多後生女人嫁阿伯?有冇人解釋到?中國而家咁富強,D大陸人都睇吾起我地啦,唔希罕嫁港燦啦,但現實中好多雙非來香港返學,好多明星透過優才計劃來香港。我有幾個親友因每日150配額來咗香港定居幾年,我話你地鄉下屋又大又有舖咁他條,來香港住劏房做地盤做酒樓咁辛苦,你地係咪傻架?佢地話初來係唔慣,而家慣咗又覺得香港幾好!好多大陸人對香港的心態,我覺得係酸葡萄心理。 ...
美國在你們的眼中也是很富強的,為什麼也有人做雞呢?
可唔可以講吓呢?

引用:
全世界都有只識瞓喺度搵錢,唔會去揾工,正常的

按照人口比例香港人去內地的更多!

比如每年香港人進出內地的人次是2億多人次,而內地人進出香港的人次只有幾千萬人次。香港只有700多萬人,內地有10多億人,兩地來往人次對比,不論是絕對值還是人口比例,香港都遠遠超過內地。

平均每個香港人每年進出內地30多次,而內地是不足人均0.5次進出香港,差距有60倍之遠!

用數據說話,香港人更愛去內地,“香港人喜愛內地的程度”是“內地人喜愛香港程度”的60倍!

引用:
原帖由 西西積叻 於 2018-8-17 11:36 發表
美國都大把雞啦

外國就無雞咩on9

引用:
原帖由 abbalau 於 2018-8-17 12:47 PM 發表

美國在你們的眼中也是很富強的,為什麼也有人做雞呢?
可唔可以講吓呢?
因為有些黃絲是智障腦殘。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]