• 瀏覽: 6,517
  • 回覆: 104
中國離泱泱大國甚遠

中國的綜合國力日高,無人否認。不過中國要成為「泱泱大國」,路途仍然遙遠。

要成為泱泱大國首先要有氣量,對別國的批評以平常心回應。你看看我們的外長王毅氣急敗壞地答記者提問,是罵人而非回應,失禮。

一旦被問到人權,就大聲話「別干涉中國內政」,其實是無言以對。若果是有道理,平靜地說出嘛!

當然係未到泱泱大國啦,到中國在世界各地都有軍事基地,到處都有中國航母,自由穿越古巴及佛洲,導彈炸左別國大使館都冇野,果陣就係泱泱大國啦。

樓主所講既,全部都適用於美國!

中國係強國!

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2018-8-17 10:48 AM 發表
樓主所講既,全部都適用於美國!
咁又點?我都無提過美國。
我唔明點解一講到中國,藍衫人就話"美國都係咁",
我係想中國改善,無興趣知美國係咪咁,更加無興趣美國會不會改善。

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-8-17 11:22 發表

咁又點?我都無提過美國。
我唔明點解一講到中國,藍衫人就話"美國都係咁",
我係想中國改善,無興趣知美國係咪咁,更加無興趣美國會不會改善。 ...
有咩問題?
你可以提中國
其他人亦可以提美國

比起川普
王毅真係比佢客氣 100 倍
引用:
原帖由 melodychung 於 2018-8-17 10:37 AM 發表
中國離泱泱大國甚遠

中國的綜合國力日高,無人否認。不過中國要成為「泱泱大國」,路途仍然遙遠。

要成為泱泱大國首先要有氣量,對別國的批評以平常心回應。你看看我們的外長王毅氣急敗壞地答記者提問,是罵人而非回應,失禮。

一旦被問到人權,就大聲話「別干涉中國內政」,其實是無言以對。若果是有道理,平靜地說出嘛! ...

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-8-17 11:23 AM 發表

有咩問題?
你可以提中國
其他人亦可以提美國
其他人當然可以提美國,亦可以提日本、泰國......
我的意思是"不適合",
無意義的回應,最好不回應了。

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-8-17 11:30 AM 發表

其他人當然可以提美國,亦可以提日本、泰國......
我的意思是"不適合",
無意義的回應,最好不回應了。
講到泱泱大國,點可以唔提美國呢,除非你認為美國不是泱泱大國啦。

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-8-17 10:37 AM 發表
中國離泱泱大國甚遠

一旦被問到人權,就大聲話「別干涉中國內政」,其實是無言以對。若果是有道理,平靜地說出嘛! ...
美國就嚟變遭殃大角

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-8-17 11:37 AM 發表

講到泱泱大國,點可以唔提美國呢,除非你認為美國不是泱泱大國啦。
樓主經常說冇實質的評論!泱泱?不如小小,大大可能更好

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-8-17 11:37 AM 發表

原來你心目中美國係"泱泱大國",
講D理據嚟聽吓!

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-8-17 11:50 AM 發表

原來你心目中美國係"泱泱大國",
講D理據嚟聽吓!
在2樓

請問樓主,在地球上那個國家各下認為是泱泱大國呢?

泱泱大國需唔需要管理好自己既槍械?管理不善到最後會危害自己國民和危及全世界既危機感,可以在那方面體驗得到?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]