• 瀏覽: 22,940
  • 回覆: 278
  • 追帖: 3
+3
引用:
原帖由 tsang000111 於 2018-8-17 12:09 AM 發表

香港人時間是金錢,買果少少野,用果兩個payment,又要先解手機密碼,又要找個app出來, 按個app, 又要load, 又要按payment, 又唔可以做定先,又論盡,又浪費自己時間, 又浪費其他人時間, 方便同八達通無得比(八達通可以拿定出來, 立即嘟)。香港人講效率,就是你口中的「低質思維」? ...
果條友之前又係盲撐又冇point
比人插到seafood開花

引用:
原帖由 toledo 於 2018-8-16 09:35 PM 發表
支付寶印花每個月都慳咗五六十蚊,

好過易賞錢及舊式印花。
好心取消 乜乜易賞錢啦,嘥時間資源,用下微信電子會員卡啦

引用:
原帖由 oldbeer 於 2018-8-17 12:12 AM 發表

果條友之前又係盲撐又冇point
比人插到seafood開花
其實每個人都有自己的payment習慣及自由, 覺得某些payment唔夠方便咪就是唔夠方便,要話人低質,盲撐盲撐上腦。

引用:
原帖由 tsang000111 於 2018-8-17 12:23 AM 發表

其實每個人都有自己的payment習慣及自由, 覺得某些payment唔夠方便咪就是唔夠方便,要話人低質,盲撐盲撐上腦。
佢來來去去得2招,

ㄧ、講2野就話全港人低質

二、話不同意的人是港毒

佢冇其他論點的!好白痴

你見佢一突個亀頭出來就插就得

引用:
原帖由 chun4321 於 2018-8-16 09:46 PM 發表
甚麽是章魚咭? 
哈哈,我都諗緊什麼是章魚咭!譯得好過癮!

講來講去在香港都係八達通最方便,微信同支付寶我都有,排隊俾錢時,又要開app, 又要對啱掃碼,有時反應慢,後面排緊隊班人媽媽聲,八達通一嘟就得,快捷方便!
在大陸就一定要有呢2樣野,否則好唔方便,微信支付,搭深圳地鉄都可以!

引用:
原帖由 tsang000111 於 2018-8-17 12:09 AM 發表

香港人時間是金錢,買果少少野,用果兩個payment,又要先解手機密碼,又要找個app出來, 按個app, 又要load, 又要按payment, 又唔可以做定先,又論盡,又浪費自己時間, 又浪費其他人時間, 方便同八達通無得比(八達通可以拿定出來, 立即嘟)。香港人講效率,就是你口中的「低質思維」? ...
呢d係個人習慣問題,好多人地鐵入閘前先搵八達通,好多人超市比錢用credit card, 仲有好多c9比錢數散銀,呢d都會攪到好多人煩躁,支付寶同微信支付用既人一早開定app 再開支付碼跟本就無問題!

引用:
原帖由 toledo 於 2018-8-16 09:35 PM 發表
支付寶印花每個月都慳咗五六十蚊,

好過易賞錢及舊式印花。
我都有用,幾蚊至四五十蚊就用,賺佢六七十蚊,一個月支付寶就四五百蚊啦!大數就「章魚咭😆」同信用咭!

引用:
原帖由 arloadle37 於 2018-8-16 09:21 PM 發表
據路透社消息,香港生產力委員會(Hong Kong Productivity Council)7月的一項調查發現,在受訪者中,有19%的人使用微信支付,22%的人使用支付寶。這兩款支付應用已經成為香港最受歡迎的支付應用。
但是由於不熟悉和擔心數據泄露,大多數香港人並沒有使用移動支付系統。他們最喜歡的支付方式還是一種稱為章魚卡的購物卡,大約有97%的香港市民使用這種支付卡來進行日常消費。
阿里支 ...
分明係鱔稿
用章魚卡
笑死人唔使本咩

至從越來越多連鎖快餐廳,百佳,一田等等,都有支付寶和微訊支付後,我真係用少左好多現金,由其綁左信用咭後,連去增值都唔使。現在信用咭又有分,又有手機印花,少數怕長計,發揮香港人貪小便宜精神。

(null)我也一樣

燒錢咪用

引用:
原帖由 出得黎行 於 2018-8-16 09:42 PM 發表
唔燒銀紙,小額支付即時回歸信用卡
銀碼五十樓上都用「章魚咭🦑」或信用卡啦!

引用:
原帖由 anish01 於 2018-8-17 12:31 AM 發表
講來講去在香港都係八達通最方便,微信同支付寶我都有,排隊俾錢時,又要開app, 又要對啱掃碼,有時反應慢,後面排緊隊班人媽媽聲,八達通一嘟就得,快捷方便!
在大陸就一定要有呢2樣野,否則好唔方便,微信支付,搭深圳地鉄都可以! ...
有人七仔用EPS百佳用信用卡你咪要殺咗佢

引用:
原帖由 alanfkl 於 2018-8-17 12:35 AM 發表
至從越來越多連鎖快餐廳,百佳,一田等等,都有支付寶和微訊支付後,我真係用少左好多現金,由其綁左信用咭後,連去增值都唔使。現在信用咭又有分,又有手機印花,少數怕長計,發揮香港人貪小便宜精神。 ...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]