• 瀏覽: 22,881
  • 回覆: 278
  • 追帖: 3
+3
引用:
原帖由 peachli 於 2018-8-16 09:50 PM 發表

第一次見有人將 octopus 譯為 章魚咭
章魚卡係舊汕港人用,新香港人用qq支付馬暈支付

又黎賣廣告

百佳有支付寶,惠康冇,所以多左去百佳。支付寶綁住中銀信用咭,所以每次去百佳會有中銀信用咭及支付寶印花,都幾好用,一個月頭一百幾十優惠

每日百五件

支付寶起香港唔會玩得耐, 你估呢樣野香港無試過咩, 好多信用卡都出過類似既野, 但到最後都要cut晒相關業務

公屋百分百皇

其實有優惠也很不錯, 今日於某快餐店使用, 反正在排隊時已打開軟件,沒阻礙到其他顧客, 獲取了印花, 再得兩個,後天便可省五元,很實在

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2018-8-16 11:57 PM 發表

又係你條divergent.
逢支付Post必同幾位港毒L一齊搞局 XD
我有講食市用支付寶整合好喎

你盲撐就反而係人都知

你被人插到反艇仲夠膽又黎

>>>一種稱為章魚卡的購物卡

路透社,做下功課才寫出來吧,想笑死香港市民

引用:
原帖由 巴菲特 於 17/8/2018 00:02 發表
支付寶起香港唔會玩得耐, 你估呢樣野香港無試過咩, 好多信用卡都出過類似既野, 但到最後都要cut晒相關業務
老麥很多人用

引用:
原帖由 happysj 於 16/8/2018 23:19 發表

同一道理大陸好似仍用交通卡同公路卡
但很多人用手機二維碼坐車

微信支付交電話費好方便👍

派錢 有優惠 近排咪 多左人貪着數

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2018-8-16 11:50 PM 發表

低質港人思維,同今年美食博覽既龍蝦姐無分別
香港人時間是金錢,買果少少野,用果兩個payment,又要先解手機密碼,又要找個app出來, 按個app, 又要load, 又要按payment, 又唔可以做定先,又論盡,又浪費自己時間, 又浪費其他人時間, 方便同八達通無得比(八達通可以拿定出來, 立即嘟)。香港人講效率,就是你口中的「低質思維」?

Everyone use now

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]