• 瀏覽: 18,855
  • 回覆: 247
  • 追帖: 5
好多人都話香港生活壓力大,物價高,並非理想的宜居城市,但交通便利、翠綠的郊外環境同時又深受港人喜愛,如果你有能力移民,你會選擇去或留呢?

如果你有能力離開香港生活,你會否選擇移民?
會:10436 (77.4%)
不會:1923 (14.3%)
無法決定 1109 (8.2%)

如果有得揀,你會想下一代留在香港生活嗎?
會:2102 (15.6%)
不會:9706 (72.1%)
無法決定:1659 (12.3%)

你認為自己對香港的歸屬感有多強烈?(1-10分,10分為最強烈)
1分:1666 (12.3%)
2分:692 (5.1%)
3分:1464 (10.9%)
4分:878 (6.5%)
5分:2168 (16.1%)
6分:1220 (9.1%)
7分:1562 (11.6%)
8分:1818 (13.5%)
9分:630 (4.7%)
10分:1370 (10.2%)共 13468 人參與投票
民調連結

新聞來源連結:
https://hk.finance.yahoo.com/news/【民調話你知】有得揀,你真係會移民?-094909755.html

悲哀,不斷褪色的國際城市

問下97前移民果d先lor

結果大概同我認知既相符,依家香港人都想走,係大陸「香港」人或南亞想留

就咁問就梗係話想架,如果個問題係想唔想離開香港,移民去印度,非洲等,你估啲人點答

不過實會有人問點解唔係北歐美國呀?
因為9成人都冇能力移去呢啲地方囉

都係老話:香港價值,搵錢在中港,長居非中港(這些都要看本事),實況,美國就不同的,縱使有人要脅要移民,當侵侵當選,至少當地D人點捨得移民。

引用:
原帖由 stevenhendry 於 2018-8-16 02:12 PM 發表
就咁問就梗係話想架,如果個問題係想唔想離開香港,移民去印度,非洲等,你估啲人點答

因為9成人都冇能力移去呢啲地方囉 ...
用英文問

引用:
原帖由 kleeeenex 於 2018-8-16 02:04 PM 發表
結果大概同我認知既相符,依家香港人都想走,係大陸「香港」人或南亞想留
事實好多佔中, 都想加入正苦效忠大陸

引用:
原帖由 stevenhendry 於 16-8-2018 02:12 PM 發表

加多一條問題.........
假設你係北歐 / 美國人,你想唔想有班香港蝗蟲移民黎你個國家呢?

引用:
原帖由 ngblowwater-03 於 2018-8-16 14:03 發表
問下97前移民果d先lor
X2

引用:
原帖由 stevenhendry 於 2018-8-16 02:12 PM 發表

唔係個個識外國語言架,班本土連英文都唔識,點移?
學印度話非洲話俄仔話?

https://www.youtube.com/watch?v=ftlvreFtA2A

我中意呢度, 但發左達, 都未必會移民, 應該會悶死. 

引用:

香港大把有能力移民嘅人只要有層樓就得問題係走嚟做乜

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]