• 瀏覽: 18,864
  • 回覆: 247
  • 追帖: 5
引用:
原帖由 ASoIaF 於 2018-8-16 02:23 PM 發表

好多香港人話走 係因為愈來愈多大陸人
仲有好多非法入境者!

引用:
原帖由 ngblowwater-03 於 2018-8-16 02:03 PM 發表
問下97前移民果d先lor
好多返左黎,可能近依幾年又想走過。

假設性問題,留給沒能力移民的群體吧

如果係台灣,日本係有工作做,老早閃左

引用:
原帖由 ignwong 於 2018-8-16 03:58 PM 發表

好多返左黎,可能近依幾年又想走過。
黑包etc退左休, 咁係咪返左祖國印度???
長毛冇野做又有錢.......點解重係HK ???

移左民又走返黎香港果班,都唔知麥野心態

引用:
原帖由 Porkypig1234 於 2018-8-16 03:50 PM 發表
一句到尾,唔係真係想去外國工作同生活,係想攞個外國身份咁當香港情況去到太壞嗰陣都有條後路。

外國生活其實係高質過香港好多。人地地方大,空間多,樓價冇咁貴,啲人整體質素都好過我地,最緊要係政治比較穩定同表面上尊重人權。 問題係,我地香港土生土長生活咗幾廿年,文化同生活習慣根本好難改,亦都唔想改。所以雖然人地客觀條件似乎好過我地,講生活我始終都係揀香港。

工作方面都係一樣。人地個經濟體睇落 ...
呵呵…外國係指邊度? 歐美失業率高企,睇唔到點樣好過香港,東南國家以安全性黎講香港數一數二,咁你想去邊呢?唔係話香港無缺點,只不過將每一樣野都要揾最好地方比,咁我勸你移民火星好了!

有錢有外國護照快些移民別國,可惜好多香港人有美國,加拿大,英國護照,仍在香港生活,何解呢?
有本事有外國護照居留權,別留戀香港做別國家的漢奸走狗何別要做香港人?

引用:
原帖由 ngblowwater-03 於 2018-8-16 02:03 PM 發表
問下97前移民果d先lor
返左來10年

And 9成朋友都返晒

引用:
原帖由 wasana 於 2018-8-16 04:10 PM 發表

依家咪剩番D無人要的垃圾嘈囉。BNO 有居英權喎!
移左去new zealand 細細個時,咪又係會番香港做野

引用:
原帖由 Kahim 於 2018-8-16 04:04 PM 發表
移左民又走返黎香港果班,都唔知麥野心態
因為香港冇甘悶囉

如果吾使做都會移民返大陸, 都係想移民喎。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]