• 瀏覽: 18,863
  • 回覆: 247
  • 追帖: 5
移過加拿大頂唔順,始終香港好

痴撚左線既傻人先會話唔想移民

我係新移民,你地口中既*大陸香港人*  
我都想去歐洲阿,哈

移左啦97前

一個總統講野都口不對心,民調有意義嗎?

所謂有能力個前設係點先?有錢?有語言基礎?熟悉當地社會環境?能在當地找到工作?好空泛的問題

一句到尾,唔係真係想去外國工作同生活,係想攞個外國身份咁當香港情況去到太壞嗰陣都有條後路。

外國生活其實係高質過香港好多。人地地方大,空間多,樓價冇咁貴,啲人整體質素都好過我地,最緊要係政治比較穩定同表面上尊重人權。 問題係,我地香港土生土長生活咗幾廿年,文化同生活習慣根本好難改,亦都唔想改。所以雖然人地客觀條件似乎好過我地,講生活我始終都係揀香港。

工作方面都係一樣。人地個經濟體睇落好過我地好多。人均收入高過我地一大截,科技同營商哲學都領先我地好多。但係我地去到喺人地個社會入面一定企唔番我地喺香港嘅位置。我嘅意思係喺香港我可能係一間外資銀行做一個 Director,去到紐約可能只可以做一個文員。唔係話自己能力唔夠,亦都唔係話人地個經濟冇發展機會。好現實,我英文點好都唔夠啲鬼佬。仲有,我點熟人地嘅社會文化都冇可能好似當地人咁熟。所以對我地呢啲人呢講,工作一定係留喺香港,唔使諗。

雖然生活同工作係香港,有機緣嘅話攞一個外國身份係好重要。講真,我唔理你政治取向,香港近呢幾年咩情況,大家心照啦。再係咁繼續差落去,始終都係要走架啦。只係希望可以拖多二、三十年,到退休先走。

引用:
原帖由 ngblowwater-03 於 2018-8-16 14:18 發表

事實好多佔中, 都想加入正苦效忠大陸
又好多口講愛國,查實又係美籍。

引用:
原帖由 kenbondwong 於 2018-8-16 03:51 PM 發表

又好多口講愛國,查實又係美籍。
有幾奇

美國/大陸出世.......話自己香港本土, 代表埋香港人tim la
為左參選10萬人工既垃圾會耳猿.......取消英籍都有la

有 錢唔會移
無錢 唔會諗

引用:
原帖由 ngblowwater-03 於 2018-8-16 15:53 發表

有幾奇
美國/大陸出世.......話自己香港本土代表埋香港人tim la
係呀,有英美國籍向香港話代表中共添。

高樓價政策搞到香港民不聊生,垃圾政府

唔係細,揾到錢,一年幾次旅行,留返響香港好D。但仔女就難講,想佢去外國讀書,返唔返嚟唔到我話事。

唔會囉,所有朋友同親友都係度,有據樓有車,社會安定政府有所改進,做咩要做二等公民呢。

引用:
原帖由 kenbondwong 於 2018-8-16 03:55 PM 發表

係呀,有英美國籍向香港話代表中共添。
冇可能wor
周小姐突登去取消英籍, 想效忠基本法 (if 選到)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]