• 瀏覽: 78,095
  • 回覆: 708
  • 追帖: 14
+12
唔駛等多三十年愛國傑青終於可以做—個真正中國人

取消回鄉証,實施一國制

早就應該,幾多新移民想回內地住

引用:
原帖由 desperado11 於 2018-8-16 12:54 PM 發表

我理解是如你長住是可拿居住證的,不過可能國務院呢個正規的,全國通行,
又會有人說中央明益香港人,其實香港人都是中國人,應問點解一直歧視港人? ...
如果居住證全國通行,咪即係任何城市都可以買樓?係就好呵…唔係講炒樓,鍾意邊度住都可以買,幾方便

唔覺有咩福利

引用:
原帖由 desperado11 於 2018-8-16 12:54 PM 發表

我理解是如你長住是可拿居住證的,不過可能國務院呢個正規的,全國通行,
又會有人說中央明益香港人,其實香港人都是中國人,應問點解一直歧視港人? ...
香港人本來就可以拿居住証,東莞深圳香港人買車就要居住証

上去住半年先可申請 不是即刻可以申請

引用:

十幾年前就有暫住證,居住證的了,
港人主要用來買車用。
只係吾知這個有什麼分別?
等真出來去查下。

引用:
原帖由 redpen129 於 2018-8-16 12:52 PM 發表

仲有交稅,有居住證者必須交內地稅。 :>
只要你在中國正式工作,
就算是香港人,
要交稅很久的了。

引用:
原帖由 Peter_H 於 2018-8-16 12:06 PM 發表
自己解自己返去⋯做厭了富人想返去玩下耕田打發時間
支持祖國,回鄉種大豆。

引用:
原帖由 毛毛毛毛毛 於 2018-8-16 12:22 PM 發表

有居住證估計可以見工。開舖。唔駛合資!
早早已經自行做生意啦.

引用:
原帖由 香港樓奴 於 2018-8-16 12:36 發表
甘雙非好有條件返大陸團聚!
請取消單程證!
其實係好事

可以揾嘢做,創業,有醫保,免費疫苗打,大陸有23條冇人攪獨,有城管公安保護,可以番去長住,離開嘈炒的香港

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]