• 瀏覽: 11,159
  • 回覆: 119
  • 追帖: 4
+9

沙中線被爆出多個沉降監測點數據超標,港鐵昨交代會展站工地的情況,共有五十個公共設施監測點的沉降幅度達到或超逾預設指標,當中包括煤氣管及水管,但附近樓宇的沉降幅度則未觸及指標。多名區議員炮轟港鐵及路政署知情不報,隱瞞沉降事實。路政署承認,一直掌握沉降數據,認為無安全問題而沒有公布。

灣仔區議會昨日中午舉行特別會議,討論沙中線會展站沉降問題。港鐵表示,會展站工地高峰期曾設有一千四百個監測點,監測路面、公共設施及樓宇沉降狀況,最新數據顯示,有五十個監測點錄得數據,超出或達到預設沉降指標,涉及路面、煤氣管、水管及冷卻水管,港鐵已即時作出補救,例如安裝實時煤氣滲漏監測儀,煤氣公司亦每日派人巡察。

港鐵續指,其餘九百至一千個監測點讀數未達指標,又強調沉降指標並非安全上限,附近樓宇沉降幅度亦未觸及指標;至於早前報道指有監測點錄得沉降達八十三毫米,港鐵稱,該監測點因為重建道路,現已移除。路政署鐵路拓展處總工程師曹榮平則指,署方已聯同監核顧問視察工地,未有發現結構安全問題。

區議員鍾嘉敏炮轟港鐵及路政署知情不報,過去多次關於沙中線會議上都無主動交代沉降數據。區議員楊雪盈批評路政署監管失效,並「當區議會冇到」,她要求港鐵及路政署須取得區議會同意後,會展站才可復工。區議員李均頤則擔心會展站會如輕鐵天榮站般大幅放寬沉降停工指標,她又質疑今年初菲林明道的爆水管路陷事件與沙中線工程沉降有關。

曹榮平承認,路政署一直掌握相關沉降數據,但署方認為沒有安全問題而沒向區議會通報。水務署高級工程師劉偉良則指,該宗路陷地點距離會展站工地幾十米,兩者並無關係。

今次會議有六名區議員出席,由於出席區議員未達半數,按會議常規不屬正式會議,不會有會議紀錄。另外,九龍城區議會今日下午亦會舉行特別會議,討論沙中線土瓜灣站工程導致附近樓宇及煤氣管出現沉降事宜。

唔係啊嘛?!

新聞來源連結:
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20180816/00176_026.html

沙中線玩能完,2047通車?

咁係唔係學生測驗一科低咗幾分就要停學見家長?

千幾個點有50個要注意,未有問題。睇緊啲就得,都唔知有咩好報。

引用:
原帖由 apmichael 於 2018-8-16 10:53 AM 發表

千幾個點有50個要注意,未有問題。睇緊啲就得,都唔知有咩好報。
正解,應該有事先報

正確是出事才通報

引用:
原帖由 apmichael 於 2018-8-16 10:53 AM 發表

咪係,睇都唔洗睇添啦,留返d精神起靚d好過啦,少少事都阻住香港發展,一於所有監測點都取消佢,費事俾人做文章。呢個政府真係得閒無屎屙

嘩,我有冇眼花?港聞post冇5毛嘅😂

引用:

啱嘅,等個學生終於攞到零分先見家長。
啲人而家真係麻鬼煩,冧咗嗰時自然會報,洗鬼而家催咩!

引用:
原帖由 西部紅色馬 於 2018-8-16 11:58 AM 發表

冧左更加唔洗報啦,報導完又唔會變返無冧,又要曬時間好似沙中線咁開小組檢討,費時失事,拖垮香港千億基建

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27638258&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

以前都有發生沉降,只係以前無人夠膽
小事化大地搗亂
此連結22樓有以前港英建地下鐵時沉降的多單新聞

引用:
原帖由 西部紅色馬 於 2018-8-16 11:58 AM 發表

我只係話測驗低幾分,你一跳就跳到零分,你就係無中間。零同一百分之間仲有好多唔同分數咖!

路政又check過無事,水務又check過無事,煤氣又check過無事,你又一跳就跳到冧咗

理性d啦

填海區,馬路有沉降有幾出奇?附近大廈地腳入石一米,大廈有無側埋一邊沉降?毒粉永遠都扮磚家,天天都摺動,嚇人報導會死人,加趕D19區議員亂吠

引用:
原帖由 thanks橋 於 2018-8-16 10:20 AM 發表

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20180816/photo/0816-00176-026b1.jpg

沙中線被爆出多個沉降監測點數據超標,港鐵昨交代會展站工地的情況,共有五十個公共設施監測點的沉降幅度達到或超逾預設指標,當中包括煤氣管及水管,但附近樓宇的沉降幅度則未觸及指標。多名區議員炮轟港鐵及路政署知情不報,隱瞞沉降事實。路政署承認,一直掌 ...
非正式會議即係無紀錄,日後出事一句不知道就可以

專家會拉低沉降標準遷就。放心。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]