• 瀏覽: 12,033
  • 回覆: 184
+2
載有七萬多噸美國進口大豆的貨輪「飛馬峰號」,因未能趕及中國對美國大豆實施懲罰性關稅前到達中國,一度在大海兜圈近一個月,最

買家真係唔生性!國家加老美大豆關稅,佢就攞$去為老美大豆解圍為老美大豆比稅去買!大家團結d得唔得???

新聞來源連結:

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20180816/bkn-20180816000714364-0816_00952_001.html

載有七萬多噸美國進口大豆的貨輪「飛馬峰號」,因未能趕及中國對美國大豆實施懲罰性關稅前到達中國,一度在大海兜圈近一個月,最終還是由中國買家付高額關稅,讓該船到遼寧大連港卸貨。事件好像告訴世人,中國現階段是離不開美國大豆。中美貿易爭端要靠談判解決,中國拒買美國大豆作為貿易戰反制措施,不但作用有限,在現階段還遇上「天時」不配合這一難題。 

理論上,中國不買美國的大豆,可以轉買阿根廷和巴西的大豆。可是美國位於北半球,阿根廷和巴西位於南半球,寒暑剛好相反,大豆的收成季節亦是相反。即美國大豆處於收成期,正是阿根廷和巴西大豆的播種期。這一天時因素注定,若中國不購買收成季節的美國大豆,中國的大豆會面臨斷供。估計這亦是中美貿易戰剛開打,中方買家不惜付高關稅亦要買下「飛馬峰號」所載大豆的苦衷。 

近日有報道指,俄羅斯準備在遠東地區,開墾一百萬公頃的土地,種植大豆以供應中國。此舉理論上有望緩解中國缺大豆的問題,實際上增加大豆的種植面積,未必能解決問題。中國的黑龍江等省都曾種植大量大豆,可是國產大豆不論質量和畝產數量都不及美國,最終導致國產大豆的成本遠高於美國。如果不能解決成本高、質量低這兩大問題,到俄國種大豆來解決中國大豆供應緊張,現階段似有點口惠而實不至。 

另外,現時中俄兩國因受到美國戰略擠壓,中俄可謂同病相憐,現階段會加強合作。不過,中國不能過多地期望俄國,因為中國與俄國從地緣政治來說是相衝突的。中國古代兵法有云「遠交近攻」,很難判斷中俄能否長期合作,畢竟作為相鄰的兩大國,最終無可避免競爭,甚至可能出現敵對的情況。 

北京學者胡星斗 

咪由得d大豆爛囉!損失係美國既!

最幾日前咪幫手買咗一水囉
俾埋稅都平過貿易戰前
仲有傻仔跳出泥話無新合約喎
真係傻
有平貨唔執咩?
就好似港樓
加咁多辣都係平個道理一樣
引用:
原帖由 dino0629 於 2018-8-16 05:15 AM 發表
載有七萬多噸美國進口大豆的貨輪「飛馬峰號」,因未能趕及中國對美國大豆實施懲罰性關稅前到達中國,一度在大海兜圈近一個月,最

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20180816/photo/bkn-20180816000714364-0816_00952_001_01b.jpg?20180816000833

買家真係唔生性!國家加老美大豆關稅,佢就攞$去為老美大豆解圍 ...

係喎!老美今次加稅加完又加點解唔見有報導老美的 iPhone 手機店及星爸克咖啡店遇到抵制或被人門口拉橫額抗議既?之前關於日本仔、韓國仔店如日本車,樂天超市又被人燒又比人門前拉橫額抵制搞到上哂新聞!做乜今次國民咁唔齊心咁冇聲氣既???🤭
瞓哂覺咩~🤣🤣🤣🤣🤣
~(欺日怕美)~

掉,都話大陸唔係唔買美國大豆,買家入口只要比多25%稅對中國有咩問題? 
比多個25%稅咪要美國賣家減價囉,有咩問題!

唔會難解決。
豆類暑片食少啲,價錢貴啲之嘛。

引用:
原帖由 rice007 於 2018-8-16 05:56 AM 發表
唔會難解決。
豆類暑片食少啲,價錢貴啲之嘛。
係囉!d豬食少D咪得囉

提示: 違規內容已被屏蔽
好信唔信信俄羅斯人種大豆幫中國,講起火都黎埋,俄羅斯請歸還黑龍江及海參威土地先說,還有外蒙若設有俄羅斯支持不會分割出中國,唉說還是中國人自已不爭氣,現今侵佔中國土地最多不是八國聯軍不是美國而是俄羅斯。或許時間過得太快一代人轉一代人有人已忘記了,俄國人不可信矣。

唔好食豆就得啦。

引用:
原帖由 jipyrbo 於 2018-8-16 05:49 AM 發表
掉,都話大陸唔係唔買美國大豆,買家入口只要比多25%稅對中國有咩問題? 
比多個25%稅咪要美國賣家減價囉,有咩問題!
是對的。
美國大豆價格已下跌一至兩成,而大量賣不出的大豆已塞爆倉庫,情況繼續惡化。

提示: 違規內容已被屏蔽
急用就唔會拖成個月啦專家
拖成個月, 同即刻收都要比稅

擺明劈ing價la

引用:
原帖由 unico 於 2018-8-16 06:05 AM 發表
好信唔信信俄羅斯人種大豆幫中國,講起火都黎埋,俄羅斯請歸還黑龍江及海參威土地先說,還有外蒙若設有俄羅斯支持不會分割出中國,唉說還是中國人自已不爭氣,現今侵佔中國土地最多不是八國聯軍不是美國而是俄羅斯。或許時間過得太快一代人轉一代人有人已忘記了,俄國人不可信矣。 ...
1時話冇國家代替到美國豆
到俄羅斯話種又唔信

你講晒la

最後咪又係死死氣咁買返大豆

俾d骨氣黎睇下好無呀大陸仔

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]