• 瀏覽: 12,098
  • 回覆: 184
+2
引用:
原帖由 ngblowwater-03 於 2018-8-16 11:01 AM 發表
急用就唔會拖成個月啦專家
拖成個月, 同即刻收都要比稅

擺明劈ing價la
稅係買家比㗎
不過美國大豆期貨星期五下跌
星期六就進港卸貨
大豆稅25%
大豆價下跌17%+人民幣貶值
基本上係打個平手

引用:
原帖由 maskman2008 於 2018-8-16 06:05 AM 發表
依隻船係香討講左N次

第一次出貼是天才

第二次出貼是庸才

第三次出貼是蠢才

木婁豕者唔知係第幾個,我只能說奴才一個而己
呢把摑得好應

引用:
原帖由 百李挑一 於 2018-8-16 11:31 AM 發表

稅係買家比㗎
不過美國大豆期貨星期五下跌
星期六就進港卸貨
大豆稅25%
大豆價下跌17%+人民幣貶值
基本上係打個平手
sure la...…..唔通叫美國豆農袋喼cash飛去大陸交咩
之後點劈價係佢地問題la

引用:
原帖由 unico 於 2018-8-16 11:31 AM 發表

我沒有講過冇國家替代美國入口大豆,請你勿無中生有,世界冇咁著數俄羅斯會種大豆賣與中國,想下就得。
咁咪得lor
冇美國豆唔係未日 right

引用:
原帖由 dino0629 於 2018-8-16 05:15 AM 發表
載有七萬多噸美國進口大豆的貨輪「飛馬峰號」,因未能趕及中國對美國大豆實施懲罰性關稅前到達中國,一度在大海兜圈近一個月,最

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20180816/photo/bkn-20180816000714364-0816_00952_001_01b.jpg?20180816000833

買家真係唔生性!國家加老美大豆關稅,佢就攞$去為老美大豆解圍 ...
焗住要買。但買嘅量點解咁少?
http://www.orangenews.hk/news/system/2018/07/15/010094334.shtml

東北大面積乾旱 預計大豆減產

另外,《證券時報》報導,中國糧食主產地遼寧省、吉林省,罕見嚴重持續乾旱,加上6月後東北局部地區出現大風、冰雹及蟲害,除了導致大豆產量低之外,收益更比其它糧食品種及銷售低。

據中華糧網初步預計,如果後期天氣正常,今年國內大豆產量同比減產5億斤。

今年4月,黑龍江省政府曾向當地農民下達命令:立刻種植更多大豆,並大幅提高大豆種植補貼,每畝補貼標準比玉米高100元以上。但是,中國農田面積一般過小,且未充分開發,難以維持。

值得留意的是,中國駐巴西大使館公使銜參贊瞿瑜輝曾表示,如果中國和巴西企業組建大豆加工合資企業,將會對雙方有利。

不過,巴西大豆和美國大豆上市時間不同;巴西即使翻倍種植,也要等明年才有收成。

德國油籽業分析刊物《油世界》(Oil World)報導,由於中國是全球最大的大豆進口國,一直在尋找美國以外的替代供應來源,特別是南美大豆,但南美當地可供出口的大豆數量正在下降,因此,未來中國將不得不重啟對美國大豆的進口。

引用:
原帖由 dino0629 於 2018-8-16 05:47 AM 發表
係喎!老美今次加稅加完又加點解唔見有報導老美的 iPhone 手機店及星爸克咖啡店遇到抵制或被人門口拉橫額抗議既?之前關於日本仔、韓國仔店如日本車,樂天超市又被人燒又比人門前拉橫額抵制搞到上哂新聞!做乜今次國民咁唔齊心咁冇聲氣既???🤭
瞓哂覺咩~🤣🤣🤣🤣🤣
~(欺日怕美)~ ...
唔駛急,一步一步黎

一定假新聞,貿易戰下買美大豆,就係漢奸賣國賊。

引用:
原帖由 rice007 於 2018-8-16 05:56 AM 發表
唔會難解決。
豆類暑片食少啲,價錢貴啲之嘛。
薯片同大豆有乜係??

中國唔會一下子唔買,
只係一邊向其他國增購, 漸漸減少老美貨.

引用:
原帖由 johnny9236 於 2018-8-16 01:27 PM 發表
中國唔會一下子唔買,
只係一邊向其他國增購, 漸漸減少老美貨.
溫水煮蛙???

關鍵是今年美國大豆豐收,供過於求
如是求過於供你打稅賣家唔蘇你,最後變成打自己人稅

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]