• 瀏覽: 15,013
  • 回覆: 173
  • 追帖: 1
之前我就開過post話,美國打貿易戰打到咁上下實會玩臺灣牌,結果講中咗!中國而家明顯處於劣勢,反擊力不足迫和美國,大豆仍然要買美國豆。怎麼辦好?

貫徹落實入世承諾……歷史記錄佢一定不會。
歷史記錄再演
加強配額打種…
多殺幾億……
充公境內財產……
至癌尊業化學合成飼養……
再發糧油卷……糧票
無飯村

引用:
原帖由 20168 於 2018-8-15 10:12 PM 發表
貫徹落實入世承諾……歷史記錄佢一定不會。
歷史記錄再演
加強配額打種…
多殺幾億……
充公境內財產……
至癌尊業化學合成飼養……
再發糧油卷……糧票
無飯村 ...
回到開放初期?咪即一切從頭來過?

若果中國要再出招 打出嚟嘅一定係美國企業 美國企業在華每年盈利超過5000億美元 蘋果市盈率超高 若果打擊 首先打擊在蘋果在中國發售 通用汽車亦是 跟住仲有快將到期嘅澳門賭牌 再跟住嘅係唔係稀土 相信美國道瓊斯將會大跌 美國政府估計會救巿 若現金不夠 就只能夠印鈔發債 都是中國在沽售美債 咁就睇下美國股市跌幾多啦或者係

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2018-8-15 10:47 PM 發表
若果中國要再出招 打出嚟嘅一定係美國企業 美國企業在華每年盈利超過5000億美元 蘋果市盈率超高 若果打擊 首先打擊在蘋果在中國發售 通用汽車亦是 跟住仲有快將到期嘅澳門賭牌 再跟住嘅係唔係稀土 相信美國道瓊斯將會大跌 美國政府估計會救巿 若現金不夠 就只能夠印鈔發債 都是中國在沽售美債 咁就睇下美國股市跌幾多啦或者係 ...
郁蘋果中國幾百萬人失業損失仲大。玩稀土冇用,美國其實本身大把,不過之前都入口中國因為平又唔會自己開采影響環境污染。

我聽班西毛講支爆支左幾十年啦
老尾唔逼,係到西毛眼中 中國都爆架啦
西毛間接話緊肥侵做黎都多舊魚
唔通呢咁多年黎吹支爆都係9吹?

引用:
原帖由 僻易眼中釘 於 2018-8-15 10:57 PM 發表

郁蘋果中國幾百萬人失業損失仲大。玩稀土冇用,美國其實本身大把,不過之前都入口中國因為平又唔會自己開采影響環境污染。
回到70年代你都講得出 咁幾百萬人嘅就業小事一單 何況中國根本而家啲人手不足 影響根本唔大 但係對美國嘅影響就好似我上面咁講 你講出應對方法囉

引用:
原帖由 僻易眼中釘 於 2018-8-15 22:57 發表
郁蘋果中國幾百萬人失業損失仲大。
富士康請左幾百萬人? 
另外
中國的稀土王牌

引用:
原帖由 僻易眼中釘 於 2018-8-15 10:26 PM 發表

回到開放初期?咪即一切從頭來過?
直接回歸憲法終極目標:工農無產階級領導專政。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2018-8-15 10:47 PM 發表
若果中國要再出招 打出嚟嘅一定係美國企業 美國企業在華每年盈利超過5000億美元 蘋果市盈率超高 若果打擊 首先打擊在蘋果在中國發售 通用汽車亦是 跟住仲有快將到期嘅澳門賭牌 再跟住嘅係唔係稀土 相信美國道瓊斯將會大跌 美國政府估計會救巿 若現金不夠 就只能夠印鈔發債 都是中國在沽售美債 咁就睇下美國股市跌幾多啦或者係 ...
中國人無得用iphone慘過死老豆

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2018-8-15 11:31 PM 發表

中國人無得用iphone慘過死老豆
有病就睇醫生啦 蘋果冇得響中國賣 蘋果主席就真係慘過死老豆啦

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2018-8-15 11:33 PM 發表

有病就睇醫生啦 蘋果冇得響中國賣 蘋果主席就真係慘過死老豆啦
唔覺囉總之都好支持大美國打死中國

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2018-8-15 11:36 PM 發表

唔覺囉總之都好支持大美國打死中國
咁樣你至會有失望收場 中國冇左美國市場只係傷 但絕對唔會死 美國冇咗中國市場 都係傷 唔會死 咁就睇下邊個復原能力快呀

樓主咁中國仍然需要買美國大豆,可唔可以解釋下點解大豆價格+陣都仲系咁跌...
https://www.agriculture.com/mark ... ply-supplied-market

中國咁冇還手之力,何解美國零售商咁急急腳入貨?出口不減反增?如果中國經濟真係咁依賴對美出口,點解前半年出口增加嘅時候又話中國經濟數據顯示中國經濟減緩?
https://www.cnbc.com/2018/08/15/ ... -at-port-of-la.html

美國系步步進逼系假,無以爲繼系真。唔好睇咁多毒果、大紀元、自由時報,睇多d英文新聞,睇下美國國內嘅經濟專家以及業界實際反應,結論會截然相反。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]