• 瀏覽: 45,027
  • 回覆: 369
+5
就算是cheap cheap 刀,只要適當打磨刀鋒,質量吾差得過孖人牌架。
奈何香港人吾識磨兼不願去磨,即買即用的,先至做就貴刀出現。

2480港元的「三叉牌」、1799港元的「孖人牌」

三差,關人..
廿年前在鴨寮街地攤,5蚊買把不銹鋼鋸齒刀,用到而家仲好利..

引用:
原帖由 sohotabc 於 2018-8-15 12:54 PM 發表
我用孖人的
有親戚600幾蚊買佢骨剪..又係你咁...

消委會好得閒咩
搵d實際的問題硏究啦
二十蚊一個袋,幾十萬又係一個袋

引用:
原帖由 sohotabc 於 2018-8-15 01:00 PM 發表

其實又唔太差買埋佢磨刀器就一流……不過貴囉
原來咁......

買名牌嘢 , 是用來 show 鳩俾人睇 ,  自己幾撚有米

邊有人  用千鳩幾蚊刀 嚟切嘢

新刀磨得好一定鋒利

孖人貴在鋼水好,內行人先至明

引用:
原帖由 judylam651 於 2018-8-15 12:57 PM 發表

有親戚600幾蚊買佢骨剪..又係你咁...
我用差不多2000蚊買咗媽人個煎pan(示範嗰個話易潔,煎乜都得),吊佢老母煎乜都黐底。

引用:
原帖由 鐘覺霧 於 2018-8-15 12:52 PM 發表
就算是cheap cheap 刀,只要適當打磨刀鋒,質量吾差得過孖人牌架。
奈何香港人吾識磨兼不願去磨,即買即用的,先至做就貴刀出現。
懷念當年上樓.......磨較剪鏟刀

一向愛玩刀,不過咁多年來最愛不釋手果幾把都係來自淘記平價雜嘜。

鋼水都好重要。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]