• 瀏覽: 45,102
  • 回覆: 369
+5
引用:
原帖由 中國香港001 於 2018-8-15 01:07 PM 發表

我用差不多2000蚊買咗媽人個煎pan,吊佢老母煎乜都黐底。
2K嘢買個pan結果煎乜都黐底,有真喺幾爂

要切幾萬刀再比較

一千又有幾百蚊又有...又咪係刀一把... 買咁貴把L咩!

我用開山刀切豆腐

大陸買把鐵刀仲利呀

引用:
原帖由 sohotabc 於 2018-8-15 01:18 PM 發表

又貴又難用我用中式生鐵鑊咋百幾蚊用足20年
生鐵鑊炒條菜都好味d👍👍

引用:
原帖由 自脫胸圍屈非禮 於 2018-8-15 12:46 PM 發表
消委會聯同國際消費者研究及試驗組織,委託歐洲的獨立實驗室測試13款多用途廚師刀。樣本中10款屬不銹鋼刀,售188港元至2...

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180815/photo/bkn-20180815100036175-0815_00822_001_fb.jpg?20180815123823

搵鬼買三差牌!

新聞來源連結:

http://hk ...
Toyota 夠快過benny啦。。。。。
Casio 夠準過 rolex 啦, 
我夠醒過李嘉誠啦。。。。

用得多咩刀都唔利,點摩刀先係黃道。

做開幾十年廚果D見你家用貴價孖人,三义實襟住嘴笑9死佢。

引用:
原帖由 鐘覺霧 於 2018-8-15 12:52 PM 發表
就算是cheap cheap 刀,只要適當打磨刀鋒,質量吾差得過孖人牌架。
奈何香港人吾識磨兼不願去磨,即買即用的,先至做就貴刀出現。
認同你講法.

有幾多人識磨刀?
有幾多人願意去磨刀
有幾多人有磨刀工具?
有幾多人睇過網上磨刀高手US$1/生銹刀磨到利一利個啲片?

問題系用幾耐要磨一次?

Zyliss立即斷貨!

買dyson又咪一樣,幾舊水啲風扇吸塵機隨時好用過佢

引用:
原帖由 amx_011 於 2018-8-15 01:16 PM 發表

鋼水係重要. 不過鋼水係影響耐用度和承受能力. 和鋒利度冇關係的.
無錯..
如果湯煲鋼水足,好重手,煲湯的時間可減三份之一..
煲內不會存有湯料顏色跡,如煲紅豆沙不會有跡..

耐用呢 ?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]