• 瀏覽: 16,025
  • 回覆: 69
+3
https://www.facebook.com/XinhuaHK/videos/259275961355104/

TA是一柄“利劍”,精準、高速,轟鳴之下彈過甲穿,所過之處鋼水飛濺
TA是中國新式穿甲彈,是讓“陸戰之王”坦克聞風喪膽的存在!
屏住呼吸,超高速攝影機帶你,感受穿甲彈的絕對震撼↓↓↓ (央視新聞)

以上文字小分只是100%..
其實小弟對呢D.. 過份描寫既字眼不太喜歡~

回正題, 有冇師兄對TA..有所認識?
呢種穿甲彈水平如何?進入香討影片區

坦克兵睇到面都青

令我諗起周星馳嗰套「國產凌凌漆」。哈哈。

做假做假做假

一定有人話去做假

我去打 JJ 先

正面射擊乜都穿啦,二次大戰德國tiger已經係180mm鋼牆加斜身設計,要打穿就要技術同弱點,此片J得很出色

引用:
原帖由 gemini08 於 2018-8-15 01:23 PM 發表
令我諗起周星馳嗰套「國產凌凌漆」。哈哈。
金槍人

打均質剛板是提供一個可比的平台,否則無法比較不同砲彈的威力

穿甲彈好強,但旁述説鋼板超過15厘米厚係假,你睇每塊板破口位唔夠1厘米厚,同埋鋼板都有分唔同強度級數。

引用:
原帖由 CupidHong 於 2018-8-16 06:55 AM 發表

金槍人
零零義一開場冇耐就瓜咗

呢種技術早10幾廿年前已經出現

引用:
原帖由 浪漫周周 於 2018-8-16 04:22 AM 發表
正面射擊乜都穿啦,二次大戰德國tiger已經係180mm鋼牆加斜身設計,要打穿就要技術同弱點,此片J得很出色
新手哥哥,無論直射,橫射,斜射,飛射.最終都歸於叫直射~

請問世界上包括美軍,有邊種炮彈唔係直射,邊種武器進化到唔使直射而可以打爆對方。

請大神求解。

引用:
原帖由 酒店花色樹根 於 2018-8-16 07:28 AM 發表
打均質剛板是提供一個可比的平台,否則無法比較不同砲彈的威力
可能要揾人試,這些傻呼搵我來

外銷的105mm鎢合金尾翼穩定脫殼穿甲彈BTA-2於2000m射程有550mm均質裝甲的穿深能力(220mm/cos(斜面裝甲66.42°) )自用當然更高了!
外銷的125mm鎢合金尾翼穩定脫殼穿甲彈BTA-4於2000m射程有600mm均質裝甲的穿深能力(220mm/cos(斜面裝甲66.42°) )

彈頭形狀的研究也很講究!有趣!
https://www.youtube.com/watch?v=ls70EGvtebM

引用:
原帖由 太大星 於 2018-8-16 09:29 AM 發表
穿甲彈好強,但旁述説鋼板超過15厘米厚係假,你睇每塊板破口位唔夠1厘米厚,同埋鋼板都有分唔同強度級數。
Ching 神人呀,1cm都可以一眼量度,專業賣鋼板?或者木板?

主持人誇張

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]