• 瀏覽: 10,716
  • 回覆: 86
+5

全文︰https://xw.qq.com/cmsid/20180814A0IDHV00

套用某軍事專家所言,美國對軍艦的維修「實在有點兒那個」。

鋼水太差,生銹鐵充好鋼。柒普增加鋼鐵入口稅,艦船、坦克、車輛等成本大增,軍費又不足,將貨就價,素質只會每況愈下。遲些,就算鵝頭肯賣鈦金屬給老美,老美亦未必負擔得起,恐怕連戰機亦會是生銹鐵。

同遼寧號鬥生銹,睇吓邊個生得勁

引用:
原帖由 wkhowkho 於 2018-8-14 08:28 PM 發表
同遼寧號鬥生銹,睇吓邊個生得勁
係lu, post D 相睇下lor.

窮兵黷武,利害了尾帝國.
某某:真係笑死日本海自
某某:黃東都話個d係生銹
某某:又話不銹鋼,點解只有大陸d不銹鋼咁易生銹?
某某:大鑊,可能廢鐵廠都唔收
某某:又話係精練金剛鋼?
某某:歷史不斷重演, 不斷將垃圾吹噓, 咁老尾實力係點都唔使問
某某: ⋯咁快就變返咖啡色⋯冇引
掩不住蒼嗓
某某:VERY POOR MAINTENANCE......中國海軍真係有排追 
某某:生鏽算好架啦 起碼冇爆炸
某某:仲唔係高科技,生鏽都可以生成咁整齊。唔怪得要教通識,原來香港好多人連基本嘢都唔識!
某某:幾十年鐵船,甩皮甩骨

Made in china的

引用:
原帖由 HEYAYA 於 2018-8-14 08:31 PM 發表

係lu, post D 相睇下lor.
你百度揾唔到咩!更係用google search啦,唔怪得知啲大陸人好多嘢真係唔知同無知啦

不合 ISO 標準 食哂 NC

身為中國第一首航母,在去年2017 7月7日訪港,就見到生銹成咁樣,情何以堪呢

提示: 違規內容已被屏蔽
關唔關中國材料啲鋼水事?

樓主的照片見於一個Twitter帳戶,似乎是攝影師:

https://twitter.com/DougieCoullPics/status/1028927015414587392

以下翻譯幾個網友對照片的評論:

Jeffrey@jjscripts
生鏽顯示準備不足--與解放軍海軍比較

A Source Not Authorized To Speak...@shootersix
鏽桶。

Brian Kalleshave@cph_eagle
肯定這不是美軍生鏽號?

Chris@no_yes283
他們出海多久了?像飽經風霜似的。

引用:
原帖由 wkhowkho 於 2018-8-14 08:57 PM 發表
身為中國第一首航母,在去年2017 7月7日訪港,就見到生銹成咁樣,情何以堪呢
這問題已經有很多POST討論過, 自己可以睇翻, 不要被自己的無知變為人地的笑柄.

遼寧艦就話油防銹漆在水線下,比無知白痴當生銹啫,
乜美軍興油在船身咁先進的

引用:
原帖由 jetflyer 於 2018-8-14 09:10 PM 發表
關唔關中國材料啲鋼水事?
美軍艦艇常常遠洋航行,如是航艦戰鬥群更起碼在海上半年,靠岸都未必有船塢保養,此現象屬正常;去阿丁灣三個月的解放軍軍艦都會有類似情況,入港做番保養就得。不過得睇緊有幾多門外漢軍盲用此大造文章,正在抄名中。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]