• 瀏覽: 6,344
  • 回覆: 39
  • 追帖: 1
中美貿易戰開打,中國一直醞釀的經濟自主,擺脫依賴美國,鏟除自由派勢力的戰略目標一下子達成,特朗普可能係美國有史以來最大的美奸

中美貿易戰,亦俾全世界睇清楚
美國毫無誠信,霸道無賴嘅一面
盟友都可以隨時被翻面痛打,
因此,
大家寧願與最大市場同最大發展潛力嘅國家合作
都唔會同翻面如翻書嘅無賴惡霸奸商合作
對於中國發展經濟
美國反而幫了中國!

引用:
原帖由 山上的天才 於 2018-8-13 03:10 PM 發表
中美貿易戰,亦俾全世界睇清楚
美國毫無誠信,霸道無賴嘅一面
盟友都可以隨時被翻面痛打,
因此,
大家寧願與最大市場同最大發展潛力嘅國家合作
都唔會同翻面如翻書嘅無賴惡霸奸商合作
對於中國發展經濟
美國反而幫了中國! ...
X2

所以中國是得道多助。

中國有句名言叫(先苦後甜),用來作比喻最貼切囉。

死唔去既,最多由頭黎過,最多我哋用炒價幫中國買假疫苗

大陸本身自己都咁大個市場, 十四億人嘅內需都夠玩啦, 怕條L咩

引用:
原帖由 tcmchan 於 2018-8-13 05:27 PM 發表
大陸本身自己都咁大個市場, 十四億人嘅內需都夠玩啦, 怕條L咩
大陸市場係好大, 不過中共傾向唔想集中在某D方面例如樓市, 佢地知道不平衡發展就會好快玩完

引用:
原帖由 smart889 於 2018-8-13 03:03 PM 發表
中美貿易戰開打,中國一直醞釀的經濟自主,擺脫依賴美國,鏟除自由派勢力的戰略目標一下子達成,特朗普可能係美國有史以來最大的美奸
認同

之前國內已有聲音要罷買美國基因改造黃豆,宜家有藉口唔買

引用:
原帖由 smart889 於 2018-8-13 03:03 PM 發表
阿Q

引用:
原帖由 choichow 於 2018-8-13 05:04 PM 發表
死唔去既,最多由頭黎過,最多我哋用炒價幫中國買假疫苗
呢次暴露咗呢粒西化毒瘡,即克挑走,屬意外收獲!

而家響國內民意大部分都係支持打貿易戰,可以話呢次係全國之力打美國,相反美國國民對貿易戰都有唔同意見,當實際情況影響到佢哋嘅生活時,美國都會幾麻煩

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]