• 瀏覽: 55,714
  • 回覆: 1,008
  • 追帖: 3
+14
引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2018-8-13 10:54 AM 發表

台灣省d記者好叻~ 寫飛機文好叻, 睇到d讀者好興奮

中國食品六成是由美國供應都講得出
如果所指單是黃豆是正確!

引用:
原帖由 版煮報夢 於 13/8/2018 08:57 發表
加入口關稅都叫低頭, 人哋話洋奴獨L撚 弱智我都唔信, 而家信
這叫死都唔眼閉同死雞撐飯蓋

引用:
原帖由 ys92292 於 2018-8-13 08:53 AM 發表
中國的 蠢皇帝 ....貿易戰都還沒全面開打,就豎起白旗。
厲害了,我的國,還非常不經打,令人失望。糧食產量都不夠了,再加上貪官放火燒糧倉,今年又歉收,黃豆不進口,等著中國人鬧饑荒然後共產黨就垮台
中國六成的食物都是美國供應,給美國抽稅食物更貴囉,人民幣貶值食物再更貴,中國超過80%人口人均收入不滿3000 ...
樓主想話俾人知佢低撚能+白痴

引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 2018-8-13 09:56 AM 發表
等我幫愛黨愛國評論員解答啦: 人可以唔食啫, 豬都要食架嘛, 中國或成為最後大贏家
係咪咁樣自欺會開心啲

壓價壓到幾乎半賣半送。這個黃絲廢青又知不知道?最終繳稅後價格比現在盤價還要低。
賣方基本拿到的扣除運費基本只有原價格的20%,沒辦法,運回去運費貴,搬運人工貴,幾乎跟倒落太平洋一樣

不承認 不接受 假新聞 被針對 除非角色對調 

引用:
原帖由 kitwo 於 2018-8-13 09:43 AM 發表
老美向中國低頭左好耐啦, 加左關稅咁耐仲系有貨入老美。。

神的邏輯。
知國家者, 莫如師兄

唔識就唔好亂講,隻船諗住喺七月六日關稅之前到逹,點知遲咗一日,由於條例唔俾運返產地,得兩個解決方法,一,俾稅,二,揾個新買家,攪咗成個月焗住俾稅,應該係捐失最少,同扺買無關嫁。

引用:
原帖由 Sqdai2014 於 2018-8-13 10:56 AM 發表

黃色智將話兜去其他國家再運去中國就過到骨點解要在海中心兜個幾月呢?
體驗航行自由,肯定美國又贏左。

如果佢D大豆咁好賣, 使鬼賴死唔走成個幾月等收貨咩. 好心唔好咁智障啦.

引用:
原帖由 小婆羅門 於 2018-8-13 11:12 AM 發表

原文最後一段:

有分析指,美國大豆價格近日急挫,因此中儲糧即使繳付關稅,購入大豆的價格與貿易戰開打前可能分別不大,但賣家的毛利則減少;而美國大豆價格暴跌,中國亦轉為輸入漲價的南美大豆,以此看來,中美雙方在貿易戰中可能雙輸,巴西等國成為贏家。

咪講一半吾講一半,,sorry ...

I LIKE YOUR LAST SENTENCE : 閣下在這裡沒法黑名單本坐

不用交稅咩?

c hing 吾洗咁勞氣 國內D領道人一D都吾蠢
受苦只有人民 佢地繼續享福 繼續搵錢
搵夠錢後 把錢同子孫都搬往外國 繼續享福

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]