• 瀏覽: 1,871
  • 回覆: 12
1.中芯國際 14 奈米製程良率達 95%,距離 2019 年量產再邁進一步
2.嘉楠耘智發表全球首款 7 奈米 ASIC 挖礦機晶片
3.紫光集團旗下長江存儲發展儲存型快閃記憶體(NAND Flash)報捷,已自主開發完成最先進的64層3D NAND晶片專利,預計明年完成生產線建
4.華為7nm麒麟980

請網友繼續加

78 天外
23 山前
引用:
原帖由 食指 於 2018-8-12 11:23 AM 發表
1.中芯國際 14 奈米製程良率達 95%,距離 2019 年量產再邁進一步
2.嘉楠耘智發表全球首款 7 奈米 ASIC 挖礦機晶片
3.紫光集團旗下長江存儲發展儲存型快閃記憶體(NAND Flash)報捷,已自主開發完成最先進的64層3D NAND晶片專利,預計明年完成生產線建
4.華為7nm麒麟980

請網友繼續加 ...
中國加油!

有無係非硅平面光刻器件同新型半導體材料既突破或者新聞?

手機7nm cpu 得啖笑

有點要clarify

中芯完成到把cutter 同做到咩芯片係兩件事

半導體賺錢的  好多中芯無辦法代工
特別係韓企賺梗果d

24納米NAND flash in development
唔值錢的NOR flash 中芯做到65納米

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2018-8-12 08:14 PM 發表
有點要clarify

中芯完成到把cutter 同做到咩芯片係兩件事

半導體賺錢的 好多中芯無辦法代工
特別係韓企賺梗果d

24納米NAND flash in development
唔值錢的NOR flash 中芯做到65納米 ...
之前中芯最大嘅問題就系良率問題。14nm目前系主流,良率提高,唔怕冇客戶。你睇下中芯嘅梁孟松系咗乜嘅先講。之前我講過張忠謀退休之後,中資挖臺積電角更易,應該好快會見到更多人才被挖走。
ps,做NAND嘅話,應該睇YMTZ

一早話咗Trump搞中興其實就系幇中國發展芯片業。

好多人話國內蕊片靠台積電生產,就算係事實,祇要解放軍收復台灣,立即就有,要解放台灣,唔駛72小時

引用:
原帖由 食指 於 2018-8-12 09:57 PM 發表

之前中芯最大嘅問題就系良率問題。14nm目前系主流,良率提高,唔怕冇客戶。你睇下中芯嘅梁孟松系咗乜嘅先講。之前我講過張忠謀退休之後,中資挖臺積電角更易,應該好快會見到更多人才被挖走。
ps,做NAND嘅話,應該睇YMTZ ...
中芯係晶圓代工廠

良率好係基本要求 如果唔係做左無錢賺 每塊晶圓成本都唔低 呢幾年仲漲梗

你每塊晶圓當你做100塊得3塊掂 咁點交貨
但就算你做到90塊ok 但單價cheap無用

唔怕無客戶 當然
其實呢家中芯產能使用都90%

中芯唔賺錢就係技術研發開支 同折舊拖累

再鬥下去應該賺唔到錢
賺的錢都唔夠廠折舊

所以兩位ceo都講左 14納米之後要睇客戶需要先再考慮進一步制程的方向

我覺得中芯係有前景 但先不要吹到上天花版 而且晶圓代工係第一步

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2018-8-12 11:43 PM 發表

中芯係晶圓代工廠

良率好係基本要求 如果唔係做左無錢賺 每塊晶圓成本都唔低 呢幾年仲漲梗

你每塊晶圓當你做100塊得3塊掂 咁點交貨
但就算你做到90塊ok 但單價cheap無用

唔怕無客戶 當然
其實呢家中芯產能使用都90%

中芯唔賺錢就係技術研發開支 同折舊拖累

再鬥下去應該賺唔到錢
賺的錢都唔夠廠折舊

所以兩位ceo都講左 14納米之後要睇客戶需要先再考慮進一步制程的方向
...
你d理解能力很有問題
我成個貼都系講緊中芯良率取得突破性進展wor

引用:
原帖由 無敵主客和 於 2018-8-12 08:13 PM 發表
手機7nm cpu 得啖笑
大陸”話“量產7nm芯片,就唔好再用老美芯片及製成品,台灣聯科發都唔好用,用親正契弟。同埋呢個大陸7nm可以用來做D乜?

引用:
原帖由 jj1247 於 2018-8-16 08:58 AM 發表

大陸”話“量產7nm芯片,就唔好再用老美芯片及製成品,台灣聯科發都唔好用,用親正契弟。同埋呢個大陸7nm可以用來做D乜?
你以為個個好似你咁幼稚
台日美又買咁多中國貨?

引用:
原帖由 jj1247 於 2018-8-16 08:58 發表

中國唔買
高通食屎
台積電食屎
聯發科都食屎

傻瓜集團就係咁噴飯

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]