• 瀏覽: 55,423
  • 回覆: 626
  • 追帖: 5
+16
不論支持, 反對, 中立, 都理性客觀D..
首先睇下間公司官網的自我介紹:
https://canaan.io/zh/关于我们/
嘉楠耘智信息科技有限公司(簡稱嘉楠耘智)創立于2013年,是一家專注于 “區塊鏈” 服務器與重複計算芯片方案的創新技術企業,其產品已銷往海內外多個國家及地區。 從最開始基于 FPGA 的 SH256 算法到 Avalon 區塊鏈專用芯片, 嘉楠耘智一直致力于重複計算芯片領域的創新。通過研發團隊的不懈努力,嘉楠耘智將新的技術思路引入重複計算芯片的研發領域,並實現了超越。

而睇佢官網, 產品唔多, 主要係用黎挖礦
而對芯片研發, 什至係7納米芯片都冇咩點講..
佢fb 同 推特都係講都冇講~~~

用沙紙省左面頭果浸,睇下係Intel定Qualcomm芯片  

引用:
原帖由 出得黎行 於 2018-8-10 04:22 PM 發表
又話量產,又話第一枚,想點L樣呀?
我諗你嘅理解能力唔高

比較7nm製造技術
應該話台積電勝過samsung同intel
要比應該用中芯比

用錯焦點

中芯做不到
台積電代工

引用:
原帖由 namio2046 於 2018-8-10 04:52 PM 發表

叫做中國台灣就變成中國了。
佢老母自己整中芯國際挖角台積電ceo 之後最勁整14nm得8成半成功率

六四之後,西方國家已經限制中國高端的半導體fab 引進技術。

引用:
原帖由 西奴末日 於 2018-8-10 04:08 PM 發表
趕超深圳!全球首枚7納米芯片落戶杭州,又一千億獨角獸

“一個中 興倒下去,千千萬萬個中國芯片公司站起來!”曾經刷屏的這句話,今天成為了現實。

http://n.sinaimg.cn/sinacn20/239/w640h39 ...
還有很遠的路要走!

引用:
原帖由 mib04 於 2018-8-10 04:23 PM 發表
厲害了,我的國

一於禁美帝晶片入口啦,等美國佬食樹皮
贊成!不過睇真啲,係濕鳩新華網報導喎!

不過粒嘢真係靚仔到呢!

附件

China Chips.jpg(46.15 KB)

China Chips.jpg

鳩吹最叻

白痴,呢篇飛機文係咪想俾人笑死?
攞黎去北戴河瞞上騙下,又想領導人係世界出醜俾人恥笑?

引用:
原帖由 打雜天使 於 2018-8-10 04:22 PM 發表

希望有高人解説
礦機專用芯片, 掘比特幣用

容我淋一下冷水......佢現在發布的7nm芯片, 唔係一般電話電腦用個類多功能運算芯片, 主要運算能力只是掘礦時的程式, 即是性能局限了專長向某一方面, 放棄其他不必要的運算所需的面積, 才能做到咁細.....難聽D講就係"無其他商業用途"既芯片

不過都叫做踏出了第一步既~ 加油!

引用:
原帖由 西奴末日 於 2018-8-10 04:08 PM 發表
趕超深圳!全球首枚7納米芯片落戶杭州,又一千億獨角獸

http://n.sinaimg.cn/sinacn20/207/w640h367/20180809/959c-hhnunsq2426368.jpg

“一個中 興倒下去,千千萬萬個中國芯片公司站起來!”曾經刷屏的這句話,今天成為了現實。

http://n.sinaimg.cn/sinacn20/239/w640h39 ...
應該是一個中興倒下,千千萬萬個華為站起來!

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2018-8-10 05:07 PM 發表

礦機專用芯片, 掘比特幣用

容我淋一下冷水......佢現在發布的7nm芯片, 唔係一般電話電腦用個類多功能運算芯片, 主要運算能力只是掘礦時的程式, 即是性能局限了專長向某一方面, 放棄其他不必要的運算所需的面積, 才能做到咁細.....難聽D講就係"無其他商業用途"既芯片

不過都叫做踏出了第一步既~ 加油! ...
係 正解

中國人什麼都不怕,最怕就是傳媒

引用:
原帖由 ksz0214 於 2018-8-10 04:47 PM 發表

haha not going sample, no plan about mass pro...etc.
ok fine ,  just skip and start production then
some PRC rush style as low/risk quality lol
咁人地都係up 第一粒(我唔理吹定堅料) la
咁量產肯定唔係成功1粒就量產得lor

seven左又要撐

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]