• 瀏覽: 55,388
  • 回覆: 626
  • 追帖: 5
+16
引用:
原帖由 西奴末日 於 2018-8-10 04:08 PM 發表
趕超深圳!全球首枚7納米芯片落戶杭州,又一千億獨角獸

“一個中 興倒下去,千千萬萬個中國芯片公司站起來!”曾經刷屏的這句話,今天成為了現實。

http://n.sinaimg.cn/sinacn20/239/w640h39 ...
2納米研發中2.0

唔好搵台積電啦, 
盡辦法自己量產好過, 
如果唔係到時比台灣拉後腿又留個炸彈比自己,
好似中興事件咁

引用:
原帖由 鄉土實言者 於 2018-8-10 05:22 PM 發表
如果冇台積電可以做到7NM嗎??
台積電係台灣公司,而台灣係中國不可分割一部份。所以台灣做到,即係大陸做到!

當年李安攞奧斯卡,上台領獎唔感謝中國,簡直係喪心病狂!

"內地潮文:台積電是中國的
中國版 2018/04/30

美國制裁中興,凸顯內地芯片產業薄弱之際,內地互聯網流傳一篇名為「徹底震驚!世界上最牛芯片企業其實在中國」的文章,開頭便稱「它的名字叫:台積電」,文章並獲新浪及搜狐等多個主流網站轉載。這種表述,引來網民一陣哄動。
這篇文章來自稱「超級晚睡」的微信公號,開頭詳細列出台積電的各種事跡,並介紹了台積電創辦人張忠謀的生平經歷;也指出,全球絕大多數高科技巨頭的「心臟」都被台積電握在手裏,而且找不到可以替代它的人。
文末還表示「更重要的是,台積電已經在大陸投資建廠,預計2018年就開始試產;希望『中國芯』能夠早一天稱霸世界!」
網民揶揄 將台企變陸企
把台企直接說成大陸企業,大陸不少網民也感到不以為然,直指「我還以為多震驚,結果是台積電」,「台積電外資持股達8成呀」,又稱「這說法夠臉皮厚」。
有大陸網民更揶揄,「高科技是一彎淺淺的海灣,芯片在那頭,手機在這頭」。台灣網民也反應強烈,質疑「這帳號是水軍(打手)吧,用詞不像台灣人,要是真台灣人那證明台灣人真的沒救了」。"

https://china.hket.com/article/2062741/內地潮文:台積電是中國的

引用:
原帖由 hfceddie 於 2018-8-10 05:10 PM 發表

唔好講咁多!中興巨額賠款過咗數未?仲唔快啲 hold 住!
落乜戶杭州,成篇野人獻曝,認屎認屁,所以俾侵侵打殘實在大快人心
果間垃圾係挖礦公司,做埋d對實體經濟零裨益嘅嘢,台積電先係掌握7納米技術嘅公司,但7納米生產也不會擺在大陸廠房

如果係堅料, 真係自己研發既芯片, 可喜可賀 !

引用:
原帖由 西奴末日 於 2018-8-10 04:08 PM 發表
趕超深圳!全球首枚7納米芯片落戶杭州,又一千億獨角獸

“一個中 興倒下去,千千萬萬個中國芯片公司站起來!”曾經刷屏的這句話,今天成為了現實。

http://n.sinaimg.cn/sinacn20/239/w640h39 ...
繼續低調啲做多啲研究創新,勿沾沾自喜。

中國加油!!!!

引用:
原帖由 鄉土實言者 於 2018-8-10 05:22 PM 發表
如果冇台積電可以做到7NM嗎??
要理解設計同生產係唔同野來的

一位世界知名時裝設計師, 都需要一位手功精湛既裁縫, 才可以展現到最終作品, 如果唔係都係一張圖

台積電就是一位擁有精湛手功既裁縫

中國人自強不息打不死精神

引用:
原帖由 molittlemo 於 2018-8-10 05:00 PM 發表
不論支持, 反對, 中立, 都理性客觀D..
首先睇下間公司官網的自我介紹:
https://canaan.io/zh/关于我们/
嘉楠耘智信息科技有限公司(簡稱嘉楠耘智)創立于2013年,是一家專注于 “區塊鏈” 服務器與重複計算芯片方案的創新技術企業,其產品已銷往海內外多個國家及地區。 從最開始基于 FPGA 的 SH256 ...
有人吹爆,有人酸爆,十幾億人口,怎的人也有。

各有各做,好過無人做;愈多人做,愈多創新。最緊要的是不弄虛作假、不炒作行騙,只要實實在在造到件耶出來,都叫做腳踏實地,暫時落後,他日總有機會追上。

樓豬又話獨角獸, 但又量產, 杏家橙你話

引用:
原帖由 Peter_H 於 2018-8-10 04:16 PM 發表
叻啦叻啦⋯在封閉空間中最叻叻 
酸,中國差你又鬧,叻你又普通,你真係好慘

引用:
原帖由 hfceddie 於 2018-8-10 05:29 PM 發表

台積電係台灣,而台灣係中國不可分割一部份。所以台灣做到,即係大陸做到!

當年李安攞奧斯卡,上台領獎唔感謝中國,簡直係喪心病狂!

"內地潮文:台積電是中國的
中國版 2018/04/30

美國制裁中興,凸顯內地芯片產業薄弱之際,內地互聯網流傳一篇名為「徹底震驚!世界上最牛芯片企業其實在中國」的文章,開頭便稱「它的名字叫:台積電」,文章並獲 ...
師兄, 其實你知唔知芯片點樣樣製造?? 雖然台積電係ASML股東, 但最新光刻機大陸係買唔到, 所以都係靠人, 你話台灣係大陸一部份, 但人地只係為生意而幫大陸生產咋. 如果台灣唔幫大陸生產咪等同中興咁冇芯片咪倒閉咯

封鎖埋你

希望不會有是假新聞

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]