• 瀏覽: 48,383
  • 回覆: 299
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 jfavejfave 於 2018-8-10 08:42 AM 發表
乘客和車長有時關係緊張,說話聲量稍大都可能引發嚴重衝突甚至打鬥。不過今次有巴士車長向婆婆大聲講粗口,卻獲不少網民大讚.....「很有愛」,到底所為何事?

網民Andy Ng在Facebook群組「馬路的事討論區」上載片段稱,一輛巴士駛至九龍城衙前圍道,一位乘客婆婆擬前往九龍城廣場,並按一名女乘客所講,在衙前圍道巴士站下車。車長擔心對方需要走一大段路才到目的地,於是上前勸已落 ...
我應為
呢d先係劉德華所講既服務態度既真正含意

好多人都曲解咗,以為凡事都要禮貌

仗義每多屠狗輩?

講事實都唔得,行L死你啊

行撚死你個撚字只係助語詞 唔覺有鬧人意思

引用:
原帖由 millenniums 於 2018-8-10 11:30 AM 發表
拍片呢條友肯定唔係香港普通市民
https://m.facebook.com/story.php ... ;id=830890643623185

報紙佬資料來自某FB專頁

正常吖,其實糸司機心目中,部分香港人是抵X的,君不見高尚香港人糸巴士做D乜,大陸人你話佢會停止,香港人你話佢會吊返你再投訴.

呢 D 人才是好人,因爆粗,即真性格,但又肯幫人。

粗口文化在香港十分普遍, 不應被視為本次事件的重點

引用:
原帖由 dtw 於 2018-8-10 09:45 AM 發表
幫左阿婆就好
絕對認同。司機應該係緊張阿婆先衝口而出,何必吹毛求疵?

心地好,抵讚!

冇文化唔代表冇愛心

呢個司機先係真好人,用廣東話助語詞者,有咩問題?

引用:
原帖由 jfavejfave 於 2018-8-10 08:42 AM 發表
乘客和車長有時關係緊張,說話聲量稍大都可能引發嚴重衝突甚至打鬥。不過今次有巴士車長向婆婆大聲講粗口,卻獲不少網民大讚.....「很有愛」,到底所為何事?

網民Andy Ng在Facebook群組「馬路的事討論區」上載片段稱,一輛巴士駛至九龍城衙前圍道,一位乘客婆婆擬前往九龍城廣場,並按一名女乘客所講,在衙前圍道巴士站下車。車長擔心對方需要走一大段路才到目的地,於是上前勸已落 ...
好 由心而發

引用:
原帖由 carrier12 於 2018-8-10 11:43 AM 發表
正常吖,其實糸司機心目中,部分香港人是抵X的,君不見高尚香港人糸巴士做D乜,大陸人你話佢會停止,香港人你話佢會吊返你再投訴.
大陸人普遍不守秩序,但佢地一吊就會停

香港人普遍都守秩序,但唔守嗰D人渣,吊佢地一係玩投訴,一係就互吊,甚至打人

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]