• 瀏覽: 7,780
  • 回覆: 10
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 hermanqk 於 2018-8-2 12:57 PM 發表

不得不承認
對打工仔黎講
強積金要收管理費
實在好搵笨 ...
要自己trade, 蝕錢就「懶人」

引用:
原帖由 maxixidada 於 2018-8-2 12:39 PM 發表
近日港人在一項調查中蟬聯最長壽城市第一位,本應是件美事,但網民紛紛表示寧願早死,在一定程度上反映市民對老年生活並不樂觀。政府為保障市民年老後的退休生活,推出強積金計劃,本意良好,承擔政府應有之責,惜其中操作仍須改善,方可達養老之效。

...
點解政府官員唔肯用「私己錢」加供MPF呢???

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2018-8-2 01:02 PM 發表

我真係想問下
而家D中小型銀行定期有1厘或以上,但係點解D保守基金得個0.01-0.1厘
你話無利益輸送搵鬼信
保險公司請埋大班精算師, 計過條數, 唔會死錯人!!!!!

保險公司無本生利, 食水唔深, 點可以嚮中環有成橦AIA、宏利、國壽............呢????

引用:
原帖由 sman070707 於 2018-8-2 01:03 PM 發表
日本人個個都揹幾份年金,份份都要被保險公司掠水。你低稅制就預左食自己架啦,你要享受歐洲嘅退休福利,唔該先拎一半人工出來交稅
所以日本人自殺率冠絕全亞洲~~!!!!!

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2018-8-2 01:28 PM 發表

所以你身在福中不知福
oh no...................................

引用:
原帖由 dtw 於 2018-8-2 01:47 PM 發表
屋全球最細、死都無骨灰位,要海葬
支持環保

一講到「強迫金」, 全部政棍即時龜縮!!!!

引用:
原帖由 睇天做人 於 2018-8-3 08:09 AM 發表

阿宰唔係甘講,加1%稅就晤會爆煲,全民退保 。
如果MPF攪得好, 都唔一定要攪全民退保
所以政府有最大責任.....................

引用:
原帖由 睇天做人 於 2018-8-3 01:30 PM 發表

未有mpf前 退休有條毛
之前, 行公積金..............

引用:
原帖由 睇天做人 於 2018-8-3 01:37 PM 發表

有幾多公司有公積金?!
以前, 依家都有........................
我親戚公司行orso, 退休金都二百幾萬...............

引用:
原帖由 睇天做人 於 2018-8-3 01:37 PM 發表

有幾多公司有公積金?!
以前, 公務員行「長俸制」, 全部由政府出錢; 私企打工仔行「公積金制」, 全部由公司供款

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]