• 瀏覽: 14,342
  • 回覆: 203
  • 追帖: 1
+3
美國, 歐盟, 日本, 澳洲, 中華民國, 南韓, 40國聯軍圍攻中華人民共和國

路透社、南華早報、CNN 報導,美國國務卿蓬佩奧(Mike Pompeo)週一(30 日)發布印太經濟願景,美國將祭出 1.13 億美元擴大投資亞太地區,主要聚焦新科技、能源、基礎建設三大領域。蓬佩奧表示,1.13 億美元只是頭期款,印太經濟願景是川普印太策略的主軸,美國、日本、澳洲的三邊投資協定可望強化此一提案。

新聞來源連結:
https://technews.tw/2018/07/31/indo-pacific-economic-vision-vs-the-belt-and-road-initiative/

附件

aa.jpg(55.1 KB)

又話一帶一路, 害到其他國家借到還唔起, 咁美國自己又攪???

引用:
原帖由 ngblowwater-03 於 2018-8-1 10:00 AM 發表
又話一帶一路, 害到其他國家借到還唔起, 咁美國自己又攪???
中國貼錢買難收, 美國求其幾隊NBA球隊打幾場, 落後國家當神咁拜.

1億,仲計埋0頭

出得起錢搞咩都得,但無錢就難講了.

究竟呢幾十年西人做過咩對西亞,非洲地區有益既事,當中國人做既時候竟然變晒臉做好人玩建設

Ind-pac entente

1億

引用:
原帖由 織田信長 於 2018-8-1 10:05 AM 發表
1億,仲計埋0頭
錢中國比, 最後落後國家發展完進入民主國家陣營

引用:
原帖由 織田信長 於 2018-8-1 10:07 AM 發表
究竟呢幾十年西人做過咩對西亞,非洲地區有益既事,當中國人做既時候竟然變晒臉做好人玩建設
過去幾十年,啲西人淨係識去搶人野。

引用:
原帖由 ngblowwater-03 於 2018-8-1 10:00 AM 發表
講一套,做一套

引用:
原帖由 織田信長 於 2018-8-1 10:05 AM 發表
1億,仲計埋0頭
成個得亞太地區1.13億美元

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2018-8-1 10:03 AM 發表

中國貼錢買難收, 美國求其幾隊NBA球隊打幾場, 落後國家當神咁拜.
d人有錢買飛睇nba???

引用:
原帖由 織田信長 於 2018-8-1 10:07 AM 發表
西人會唔會非洲人起鐵路

印太, 有冇印度份?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]