• 瀏覽: 14,297
  • 回覆: 203
  • 追帖: 1
+3
話明願意,當然得個想字

所謂印太國家,就是小小的西太群島咁大。

滷味俾碟醬油大家點下,
虛張聲勢得嚟
露出沒錢的馬腳!

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2018-8-1 10:55 AM 發表

所以咪要中國出幾百億幫窮國家, 最後窮國家變富裕了,有錢人自然會移民美國.
借力打力咪呢D. 你識咩呀
如果中國會咁撚蠢,依家窮過美國啦!

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2018-8-1 10:03 AM 發表

中國貼錢買難收, 美國求其幾隊NBA球隊打幾場, 落後國家當神咁拜.
確係好多人當美國神咁拜!睇香土都知啦!🤣🤣

又話加關稅一劍封喉,班打手話已可滅亡中國架?點解加埋聯手都係祇得對抗?變成咁大落差既?

引用:
原帖由 aldonza 於 2018-8-1 10:18 AM 發表
印太, 有冇印度份?
印太願景嘅首要目標係咪係印度起多d妓院,減少風化案?

馬哈蒂反一帶一路?好心唔好成日信香港啲黃媒做井娃啦

馬哈迪建議 建昆明到新加坡鐵路

發布/2018年7月29日 10:20 AM

(早報訊)馬國首相馬哈迪建議在中國昆明到新加坡之間興建鐵路,途經越南、柬埔寨、老撾、泰國和馬來西亞,借此帶動馬國經濟。

他說,這么做是要讓人流和物流能輕鬆往來中國,相信鐵路一旦竣工,可讓馬國經濟受惠。

針對一帶一路如何對馬國帶來助益或有任何風險,馬哈迪回應,在這個想法形成前,他一直都認為應該要重建絲路。

馬哈迪說,如果使用更大更好的火車,那么就會加強中國、歐洲和中亞的貿易。“但當然,(習近平)主席提出使用海路看法,他應該去發展,因為海洋可以作為中國的海上絲路。”

馬哈迪也讚賞馬云是了不起的人物,擁有許多想法,也對現代科技、電子、知識和產業等等都非常了解。“我想我們可以善用他的想法,把它運用在馬國。”

馬哈迪說,等他去中國時,將會過去馬云的公司阿里巴巴(杭州)的總部參觀,相信可以通過了解數碼加工等做法,去學習如何管理現代經濟。

http://www.zaobao.com/realtime/world/story20180729-879024#Echobox=1532831604

引用:
原帖由 freemind1 於 2018-8-1 11:01 AM 發表
馬哈蒂反一帶一路?好心唔好成日信香港啲黃媒做井娃啦

馬哈迪建議 建昆明到新加坡鐵路

發布/2018年7月29日 10:20 AM

(早報訊)馬國首相馬哈迪建議在中國昆明到新加坡之間興建鐵路,途經越南、柬埔寨、老撾、泰國和馬來西亞,借此帶動馬國經濟。

他說,這么做是要讓人流 ...
明白晒, 大馬又再度成功向中國囉多幾百億

馬哈迪建議 建昆明到新加坡鐵路 2018年07月29日 10:49 來源: 聯合早報

馬來西亞首相馬哈迪建議在中國昆明到新加坡之間興建鐵路,途經越南、柬埔寨、老撾、泰國和馬來西亞,藉此帶動馬來西亞經濟。

他說,這麼做是要讓人流和物流能輕鬆往來中國,相信鐵路一旦竣工,可讓馬來西亞經濟受惠。

馬哈迪日前接受“ETTODAY新聞雲”主持人黃寶慧的訪問時說,要讓經濟增長就必須善用海陸空,讓彼此擁有更佳溝通。

針對一帶一路如何對馬來西亞帶來助益或有任何風險,馬哈迪回應,在這個想法形成前,他一直都認為應該要重建絲路。

馬哈迪說,如果使用更大更好的火車,那麼就會加強中國、歐洲和中亞的貿易。“但當然,(習近平)主席提出使用海路看法,他應該去發展,因為海洋可以作為中國的海上絲路。”

馬哈迪也讚賞馬雲是了不起的人物,擁有許多想法,也對現代科技、電子、知識和產業等等都非常了解。“我想我們可以善用他的想法,把它運用在馬來西亞。”

馬哈迪說,等他去中國時,將會過去馬雲的公司阿里巴巴(杭州)的總部參觀,相信可以通過了解數碼加工等做法,去學習如何管理現代經濟。

其實,一帶一路並唔係投資D錢落去D國家到咁表面,係想用高速集體運輸系統去帶動運輸路線上嘅地區經濟,將貨物往來係陸路上嘅運輸加快,唔駛單靠港口碼頭,等內陸地區可以加快貨物出入口。
宜家美國只係掉嗰一億幾無計劃就想推動各國經濟,佢收中興賠償都十二億啦,唔係咁天真呀。

引用:
原帖由 god 於 2018-8-1 11:03 AM 發表
其實,一帶一路並唔係投資D錢落去D國家到咁表面,係想用高速集體運輸系統去帶動運輸路線上嘅地區經濟,將貨物往來係陸路上嘅運輸加快,唔駛單靠港口碼頭,等內陸地區可以加快貨物出入口。
宜家美國只係掉嗰一億幾無計劃就想推動各國經濟,佢收中興賠償都十二億啦,唔係咁天真呀。 ...
係, 而且話你知, 馬來西亞話停就停. 一帶一路付錢然後控制權唔係中國度.

引用:
原帖由 tony626 於 2018-8-1 10:57 AM 發表

如果中國會咁撚蠢,依家窮過美國啦!
中國人洗碗得1000,真的好有錢

附件

bb.jpg(31.37 KB)

1億🤦‍♂️🤦‍♂️

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2018-8-1 10:14 AM 發表
成個得亞太地區得1.13億美元
都唔夠肥老泥蝕,

1億, 做鬼都唔靈

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]