• 瀏覽: 1,657
  • 回覆: 25
+2
漢奸係樓主呢d

樓主肯定係!

引用:
原帖由 pqmboss 於 2018-7-27 11:00 AM 發表
漢奸係樓主呢d
咁佢講果幾個人又係咩?

引用:
原帖由 山上的天才 於 2018-7-27 01:31 PM 發表
樓主肯定係!
其實點解唔認係中國人就唔可以留喺中國 咁如果澳洲人喺中國定居得唔得?

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-7-27 02:36 PM 發表

咁佢講果幾個人又係咩?
嗰啲係多重漢奸!
首先背叛中國入籍外國、跟住背叛外國返中國搵食、最後又背叛中國返外國退休…

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-7-27 02:37 PM 發表

其實點解唔認係中國人就唔可以留喺中國 咁如果澳洲人喺中國定居得唔得?
呢個問返樓主好了!
我認爲佢有“語病”;
成句應該係:
明明係中國人又唔肯認係中國人果啲,
唔該離開中國。

引用:
原帖由 緋村劍心傳說 於 2018-7-27 10:34 AM 發表
英國人有周融
梁君彥
林鄭月娥老公

佢地唔係中國人,但起香港生活!咁係唔係漢奸?
咁你係乜嘢人?問你咁多次你都唔答我!

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-7-27 02:36 PM 發表

咁佢講果幾個人又係咩?
首先要搞清楚咩叫漢奸:
漢奸是一個負面意義的語彙,泛指出賣中國國家民族利益的人,相當於“賣國賊”、“內奸”,也即通敵或叛國的中國人。 「漢奸」在《辭海》的解釋是「原指漢族的敗類,現泛指中華民族中投靠外國侵略者,甘心受其驅使,出賣祖國利益的人」;在《現代漢語詞典》的解釋是「原指漢族的敗類,後泛指投靠侵略者、出賣民族利益的中華民族敗類」。
https://zh.wikipedia.org/zh-hant/漢奸

樓主提出果幾位,
我就唔覺佢地有出賣中國國家民族利益喇,
唔知閣下點睇?

引用:
原帖由 緋村劍心傳說 於 2018-7-27 10:34 AM 發表
英國人有周融
梁君彥
林鄭月娥老公

中國人就算到外國讀書,甚至移居海外,只要他熱愛中國、熱愛中華民族,也算是中國人!

引用:
英國人有周融
梁君彥
林鄭月娥老公

仲有至無恥果個民建聯澳洲籍華人律師契弟馬恩國! 居然夠厚面皮鬧人唔愛國!!

引用:
原帖由 HKvigilante 於 2018-7-29 02:31 PM 發表

中國人就算到外國讀書,甚至移居海外,只要他熱愛中國、熱愛中華民族,也算是中國人!
就算是美國人也有身份認同的問題,美國極右政治學者Samuel Huntington的著作「文明的衝突」是小布殊政府軍事干預世界的藍本;可是亨廷頓到了晚年也醒覺到美國人出現了身份認同的危機,不論用語文、膚色、種族、文化、宗教來定義都只涵蓋一部份美國人,他試圖找出美國人的核心價值,但效果也並不理想!

做中國人會俾人屌,日屌夜屌,一上網就有人屌中國人,仲要用中文屌,廣東話屌,普通話屌,點做中國人啊?

引用:
英國人有周融
梁君彥
林鄭月娥老公

唔係中國人點係漢奸?你的logic好有問題。

東條英機都係中國領過軍又係漢奸?

亮劍啦~自隊1億兒童吧。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]