• 瀏覽: 2,733
  • 回覆: 15
[QUOTE] 愛國不是愛皇帝

甲用中文書寫、討論十二生肖、中秋節吃月餅、用筷子食飯,甲的國土有雄偉的萬里長城、有清麗的桂林山水,甲生下來是黃皮膚黑眼睛,………….。甲過的是中國人的生活,千千萬萬個阿甲便組成「中國」。

願意過中國式生活,認同中國的主流價值觀,中國的榮辱感同身受,這就是愛國。

愛國不是愛皇帝(或領導人),皇位由雍正傳給乾隆,不影響愛國。
愛國是愛人民,希望這個族群繼續存在。

領導人若果是對國家有功,值得尊敬;
若果只是攝於高位,以自己的利益(或少數人的利益)為依歸,不值得尊重。[QUOTE]
歡迎發言

唔好意思,我 EQ 好差, 得罪哂.....
滂沱大雨中, 像千針穿我心, 何妨人盡濕, 盼沖洗去烙印, 前行夜更深, 任街燈作狀地憐憫, 今天所失, 就是我畢生所要覓尋, 看, 四周都漆黑如死寂, 窗中透光, 一絲希望, 但願妳開窗發現時, 能明瞭我心,...
引用:
原帖由 GPR 於 2018-7-25 10:05 PM 發表
[QUOTE] 愛國不是愛皇帝

甲用中文書寫、討論十二生肖、中秋節吃月餅、用筷子食飯,甲的國土有雄偉的萬里長城、有清麗的桂林山水,甲生下來是黃皮膚黑眼睛,………….。甲過的是中國人的生活,千千萬萬個阿甲便組成「中國」。

願意過中國式生活,認同中國的主流價值觀,中國的榮辱感同身受,這就是愛國。

愛國不是愛皇帝(或領導人),皇位由雍正傳給乾隆,不影響愛國。
愛國是愛人民,希望這個族 ...
我愛英國,更愛英女皇,但我不是英國人!

引用:
原帖由 kingchan75 於 2018-7-25 10:09 PM 發表

我愛英國,更愛英女皇,但我不是英國人!
跟中國人有一毛錢關係

引用:
原帖由 GPR 於 2018-7-25 10:10 PM 發表

跟中國人有一毛錢關係
這是反影香港人的渴望! 他們不想習帝管治,但超愛英女皇管治.

引用:
原帖由 kingchan75 於 2018-7-25 10:18 PM 發表

這是反影香港人的渴望! 他們不想習帝管治,但超愛英女皇管治.
唔明???

夢想好豐滿
可惜現實往往係骨感既
共產黨之外,曾經出現既選擇
不論係刮民黨,定係89民運班濕鳩領袖
只有跪美舐日,做美日既奴隸

我唔想做返東亞病夫
唯有支持共產黨到底

引用:
原帖由 英女王是淫狗 於 2018-7-26 03:25 PM 發表

他們不想習帝管制,卻超愛英女皇。就是……
唉, 不講啦, 反正講左, 他們都吾會改變!

愛港不是愛廢青

可唔可以愛家不是愛老婆呢

引用:
原帖由 edwardtong 於 2018-7-26 07:16 PM 發表
可唔可以愛家不是愛老婆呢
愛姨仔

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2018-7-26 08:01 PM 發表
愛姨仔
可唔可以一起愛.....
泛五毛.....呵呵....

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]