• 瀏覽: 1,756
  • 回覆: 14
+6
https://tw.news.yahoo.com/以為警聽不懂廣東話-港仔罵-屌你老母-被當場上銬-153314954.html
不嬲被黃絲們奉為民主自由神聖國度既台灣居然都有以言入罪同辱警罪,唔知黃絲們有咩睇法?

.

附件

xx1.jpg(144.62 KB)

eng2.jpg(151.29 KB)

引用:
原帖由 bdrom1 於 2018-7-25 09:52 AM 發表
https://tw.news.yahoo.com/以為警聽不懂廣東話-港仔罵-屌你老母-被當場 ...
有辱警罪咪有辱警罪囉,你覺得有唔妥咩?

另外,罵警不是“以言入罪”,你唔識呢四個字。

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-7-25 11:58 AM 發表

如果係街有個智障同你講:
1) 『習總既中共國打壓言論自由,人民全部被禁止發言,被滅聲,可恥!!』
   到時請向智障們出示melody圖一

2) 『你唔會係我身上見到任何中國既野;我飲水都只飲礦泉水唔飲東江水(咁沖涼呢)』
   到時請向智障們出示圖二

我地再次高呼:『melody melody原來最心繫中共國,melodywoowoo』wakakaka

附件

melody圖一.jpg(173.26 KB)

圖2.jpg(83.91 KB)

.

附件

14002-1024x536.jpg(120.89 KB)

引用:
原帖由 bryan13 於 2018-7-25 12:26 PM 發表

1) 『習總既中共國打壓言論自由,人民全部被禁止發言,被滅聲,可恥!!』

2) 『你唔會係我身上見到任何中國既野;我飲水都只飲礦泉水唔飲東江水(咁沖涼呢)』
   到時請向智障們出示圖二

我地再次高呼:『melody melody原來最心繫中共國,melodywoowoo』wakakaka:smile ...
問番佢支唔支持香港都立法有呢條罪。

引用:
原帖由 bryan13 於 2018-7-25 12:26 PM 發表

到時請向智障們出示圖二

我地再次高呼:『melody melody原來最心繫中共國,melodywoowoo』wakakaka:smile ...
師兄:建議你慳番啖氣由得佢地玩。我之前在melodychung 出post留言以事論事討論
有咁多位中立既師兄在melodychung 出post留言討論......佢答又答唔到人,講又講唔通
居然利用政治立場將咁多位中立既師兄列入黑名單被禁止發言,咁多位被滅聲,可恥!!要討論就一定要跟佢地個套理念相同?有你講無人講?melodychung不要把自己一小撮認同的價值,硬說成大多數人的認同!你們能代香港討論區多少人呀?
melodychung真係好肉酸!呢到係"時政文化討論區",不是小圈子討論版。
討論核心價值係大家以事論事討論來表達意見!真係想討論既人係唔會做呢d野

港仔冇家教, 又橫蠻, 抵q死, 的佢坐幾日臭格, 受下教訓, 唔錯.....

黃狗一向雙重標準

引用:
原帖由 bryan13 於 2018-7-25 04:28 PM 發表
.
SUPPORT

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-7-25 11:58 AM 發表

這幾天有宗台灣新聞在網上傳得很火……

事緣一名姓王香港遊客一家人在台灣包車旅遊,的士司機在著名景點九份違例停車,被警察攔下並發告票。

當時車內的王先生怒視抄牌警員,警員問他:「怎麼了?」王竟以廣東話罵了句:「X你老母!」

警員立即喝令王先生下車,指他觸犯侮辱公務員公署罪,把他當場逮捕,銬上手扣帶署,拘留一夜,隔天再送基隆地檢署複訊,檢察官准以一萬新台幣保釋,官方決定正式向他提出起訴。

這是一個很清晰的標準,任何地方的執法者受到惡意挑釁,下場都是一樣,台灣如是,美國亦如是。全世界大概只有香港警察,被刁民兜口兜面爆粗,還要笑騎騎沉着應戰,只差沒說句「多謝」。

執法者的工作是要保護市民、維持治安,這個目標的大前提是:壞人、搞事者、違法者會怕你,見到警察會夾着尾巴逃。

然而,今日香港市民看到的畫面剛好相反,網上不時流傳一些警察被罵到狗血淋頭,甚至敗走而逃的視頻。世道變了,今日轉身逃離現場的竟然是警察,看到這些,試問市民如何對保護他們生命財產的執法者有信心?

最近又看到一視頻是刁民追着買麥當勞外賣的警察大罵,警察朋友說,那算小事了,他們試過穿着軍裝入麥記買外賣,竟然被食客打九九九報警。

曾有這樣的個案:某高級私人會所內有人報警,警察到場處理,職員竟要求來查案的警察走後門職員通道,原因是會所的會員見到警察會受驚。

到底是警察嚇着市民?還是刁民嚇親執法者?咦,其實應該是壞人嚇到市民,才找警察吧?執法者擁有無上權威,才能執法,這是社會倫理的ABC,真不明白,為甚麼還要爭辯不休。

趕忙立辱警罪吧,一切貓驚鼠、鼠凶貓的故事,都是因為指着警察講「X你老母」都不會有後果引起。

屈穎妍

同黃畜講等於晒鳩氣

引用:
原帖由 pqmboss 於 2018-7-26 12:00 發表
同黃畜講等於晒鳩氣
其實要根治,就係要將內地武警/解放軍換入本地警隊

如果真係有, 遲早會廢除

係咪
引用:
原帖由 肆叔 於 2018-7-26 01:09 PM 發表
如果真係有, 遲早會廢除
黃絲同你講中國/香港政府打壓言論自由,被人滅聲!!

各位請參考附圖:123.jpg, 大家話係咪真係笑鏈爆咀

附件

123.jpg(349.93 KB)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]