• 瀏覽: 4,365
  • 回覆: 44
7月22日,台灣《聯合報》報道,近日大批中國軍艦通過台灣海峽:"20與21兩日,通過海峽的艦艇,總數將近50艘。東海艦隊的大型艦艇,包括052C/052D「中華神盾」驅逐艦、以及各型大噸位補給艦,幾乎全部南下。艦隊通過海峽時,也在白晝以密集縱隊進行"。

《聯合報》給出的理由是這些軍艦要避颱風:​"南海艦隊艦艇先前北上,與東海艦隊在東海實施聯合操演,但因颱風'安比'……直奔東海艦隊最重要的基地舟山群島​",因此南海艦隊和東海艦隊的軍艦一起大舉南下。另一方面,南海艦隊的最大軍港位於廣東湛江,當地也有熱帶低氣壓接近,因此軍艦才會趕路,"希望在天氣變壞之前入港避風"。

真是避颱風嗎?

來源:

https://udn.com/news/story/10930/3266332?from=udn-hotnews_ch2

台灣APACHE直升機不是剛剛正式成軍嗎?為何不見APACHE蹤影?

引用:
原帖由 tam_n 於 2018-7-22 08:09 PM 發表
7月22日,台灣《聯合報》報道,近日大批中國軍艦通過台灣海峽:"20與21兩日,通過海峽的艦艇,總數將近50艘。東海艦隊的大型艦艇,包括052C/052D「中華神盾」驅逐艦、以及各型大噸位補給艦,幾乎全部南下。艦隊通過海峽時,也在白晝以密集縱隊進行"。

《聯合報》給出的理由是這些軍艦要避颱風:​"南海艦隊艦艇先前北上,與東海艦隊在東海實施聯合操演,但因颱風'安比'……直奔東海艦隊最重要的基地 ...
上海打風,去環島遊吧

引用:
原帖由 xcome 於 2018-7-22 09:05 PM 發表

上海打風,去環島遊吧
去高雄避風

引用:
原帖由 tam_n 於 2018-7-22 08:09 PM 發表

《聯合報》給出的理由是這些軍艦要避颱風:​"南海艦隊艦艇先前北上,與東海艦隊在東海實施聯合操演,但因颱風'安比'……直奔東海艦隊最重要的基地 ...
唔需要話避風呀,因為南海係自由航行

引用:
原帖由 大林林 於 2018-7-22 09:54 PM 發表

去高雄避風
高雄外海放水雷,咁解褲軍迷一鍋熟,幾十艘解褲軍艦RIP

圍攻及群毆演習

上海打風,台灣海峽風浪也不小,小心.........

............要關好門窗

引用:
原帖由 vule2011 於 2018-7-23 01:39 AM 發表

閣下不知道水雷戰和反水雷戰是大陸傳統強項嗎?

引用:
原帖由 69780501 於 2018-7-23 06:08 AM 發表

閣下不知道水雷戰和反水雷技術是大陸傳統強項嗎?

引用:
原帖由 69780501 於 2018-7-23 06:08 AM 發表

孤陋寡聞d人知q咩。大陸海軍差,美國佬早就衝過來打鑊金啦。 能夠打仗,美國仲得q閒同你玩咩貿易戰啊。又唔見佢同伊拉克玩貿易戰?一上來膠就得啦。簡單快捷

大陸海軍擅長使用怪招打人。 水雷戰係大陸當年海軍真係弱。唔敢出領海個陣用。老傳統。 正式係魚雷同水雷戰。

而大陸全軍都有種精神病。係韓戰個陣,俾美軍打出來個心理陰影。 就係成日覺得自己火力差過人。大陸人講叫:火力不足恐懼症!
所以海軍都有。佢地日日加強自己火力覆蓋能力。點加都覺得唔夠。 所以佢地搬埋火箭炮上戰艦!  
大陸海軍由於咁,又多左個絕技。 強大火力個飽和攻擊

引用:
原帖由 vule2011 於 2018-7-23 01:39 AM 發表

自己攞幅地圖睇下,解放軍係台海中線以西航行,你係高雄外海佈水雷,即係自我斷絕台灣航運,天然氣船埋唔到岸,台灣連電都無埋

擺明要大力怒摑老美塊面

引用:

願聞其詳,中國有什麼水雷戰績?打沉過什麼敵艦?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]