• 瀏覽: 2,356
  • 回覆: 18
他們都是變色龍

中國官場的最重要風向指標就是「誰大權在握」。

鄧小平失勢時,社會上對他的批評絡繹不絕;後來鄧小平重新權傾一切時,大官小官都爭相讚美、歌頌之,「實踐是檢驗真理的唯一標準」「不論黑貓白貓,捉到老鼠的便是好貓」傳遍中國。

趙紫陽貴為總理時提出「雙軌制」「社會主義初級階段」,立刻成為大官小官的學習內容,每一個字都是正確的;可是一旦失勢被軟禁,大家都不敢再提,連溫家寶都收聲。

中國官場的變色龍很多。今日奉習近平「中國特色的社會主義」為瑰寶,明天就……。

你偶像黃洋達, 黃毓民, 都係變色龍喇

知嗎??

引用:
原帖由 thank-777 於 2018-7-21 07:45 PM 發表
你偶像黃洋達, 黃毓民, 都係變色龍喇
知嗎??
佢唔係我偶像我。你慣咗隨口講,我唔怪你。
唔知你指邊一件事,你詳細講嚟聽吓。

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-7-21 10:00 PM 發表

佢唔係我偶像我。你慣咗隨口講,我唔怪你。
唔知你指邊一件事,你詳細講嚟聽吓。
你喜歡的泛民也是變色龍

首鼠兩端

原來中國特色社會主義道路是習主席提出,長知識了。

引用:
原帖由 thank-777 於 2018-7-21 10:02 PM 發表

你喜歡的泛民也是變色龍
首鼠兩端
點解唔講黃洋達事蹟?

引用:
原帖由 抽後算帳 於 2018-7-21 10:06 PM 發表
原來中國特色社會主義道路是習主席提出,長知識了。
習近平上周三(10月18日)在十九大開幕會上發表約三個半小時的報告,提出了「新時代中國特色社會主義思想」以及新時代堅持和發展中國特色社會主義的十四條基本方略。

咁可唔可以入佢數呢?

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-7-21 10:28 PM 發表

習近平上周三(10月18日)在十九大開幕會上發表約三個半小時的報告,提出了「新時代中國特色社會主義思想」以及新時代堅持和發展中國特色社會主義的十四條基本方略。

咁可唔可以入佢數呢? ...
哈哈哈!
我教人是要收錢的。

引用:
原帖由 抽後算帳 於 2018-7-21 10:38 PM 發表

哈哈哈!
我教人是要收錢的。
唔識就唔好扮野!哈哈哈!

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-7-21 10:42 PM 發表

唔識就唔好扮野!哈哈哈!
你,算把啦。多用腦,唔好剩係掛住抄新聞,抄唔緊要,要識運用,唔係好容易變咗人講你就信,信咗就當真,當咗真理就出來拋書包。

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-7-21 10:25 PM 發表

點解唔講黃洋達事蹟?
黃毓民變色了多次?

鄧小平有點不同,他的確不全為個人權位富貴,韜光養晦,絕不當頭,永遠站在第三世界那邊造就中國富強。

引用:
原帖由 抽後算帳 於 2018-7-21 10:47 PM 發表

你,算把啦。多用腦,唔好剩係掛住抄新聞,抄唔緊要,要識運用,唔係好容易變咗人講你就信,信咗就當真,當咗真理就出來拋書包。
你錯咗咪認囉,又無人笑你!

引用:
原帖由 thank-777 於 2018-7-22 06:28 AM 發表

黃毓民變色了多次?
你一路都話人地係變色龍,
叫你講清楚D,又講唔出。

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-7-22 02:01 PM 發表

你一路都話人地係變色龍,
叫你講清楚D,又講唔出。
黃毓民, 平反六四至不是中國人
社民連, 人力, 熱狗, 普羅, 分裂再分裂

燒基本法, 至永續基本法
叫打倒共產黨至乖乖接受黨的統治簽確認書

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]