• 瀏覽: 67,623
  • 回覆: 1,037
  • 追帖: 4
+15
中國貨去唔到美國, 可以去邊?

國傳媒報道,美國總統特朗普表示,已「準備好」對中國進口美國的全部總值5,050億美元貨品徵收關稅。

新聞來源連結:
http://money18.on.cc/finnews/news_breaking_content.html?section=exp&article_id=bkn-20180720181156832-0720_00842_001

中國亦丟美國債券,美國債券又邊個接貨?

引用:
原帖由 力力奇 於 2018-7-20 06:39 PM 發表
中國亦丟美國債券,美國債券又邊個接貨?
美國大把自己友, 日本, 歐盟, 台灣

蘋果唔比入中國又去邊

逆差就是美國人想要中國貨,自己選過獨裁領袖,自己受下啦,買下貴野啦

中國政府冇力,係現實。。
但不要低估中國人的情意結。。

引用:
原帖由 sohotabc 於 2018-7-20 06:41 PM 發表
蘋果唔比入中國又去邊
蘋果頂多賺少D, 但中國幾百萬人失業

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2018-7-20 06:41 PM 發表

美國大把自己友, 日本, 歐盟, 台灣
三個都係經濟衰退中,救鬼到咩?攬住一齊死就有

引用:
原帖由 songsong17 於 2018-7-20 06:41 PM 發表
逆差就是美國人想要中國貨,自己選過獨裁領袖,自己受下啦,買下貴野啦
咁咪好囉, 台灣加大出口美國

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2018-7-20 06:43 PM 發表

早應該啦,咁咪解決順差lor

引用:
原帖由 力力奇 於 2018-7-20 06:42 PM 發表

三個都係經濟衰退中,救鬼到咩?攬住一齊死就有
經濟衰退?咁中國唔好出口去呢三個地方囉,笨

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2018-7-20 06:43 PM 發表

台灣有乜嘢可以賣俾美國?哦,有香蕉,菠羅,木瓜,還有虱目魚嗎?

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2018-7-20 06:49 PM 發表

台灣有乜嘢可以賣俾美國?哦,有香蕉,菠羅,木瓜,還有虱目魚嗎?
大把啦, 台灣農業咁出名, 以後唔賣大陸賣美國.

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2018-7-20 06:49 PM 發表

經濟衰退?咁中國唔好出口去呢三個地方囉,笨
中國而家挨佢地買貨呀?係佢地主動入口中國的貨物既,怪得誰?作為一個經濟開放的國家,又有水魚肯比錢,有生意唔做就真係笨喇

你以為係台灣香蕉呀?比都唔要

引用:
原帖由 力力奇 於 2018-7-20 06:56 PM 發表

中國而家挨佢地買貨呀?係佢地主動入口中國的貨物既,怪得誰?作為一個經濟開放的國家,又有水魚肯比錢,有生意唔做就真係笨喇

你以為係台灣香蕉呀?比都唔要 ...
即係中國要靠西方啦, 無骨氣.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]