• 瀏覽: 5,414
  • 回覆: 52
引用:
原帖由 skytra 於 2018-7-20 17:11 發表
昨天和一個朋友傾解
我笑佢是洋奴,
,問佢點睇中國

佢話佢寧願做洋奴,都唔想做中國人, 原因如下

共產黨軟禁14億中國人
裡面的人民生活在水深火熱中
無自由,無民主,無facebook,無google
在一個極權社會里,人民個個都想逃離中國

我再問佢,中國現在每年有成3億人次離開中國
點解佢地又會返回這個極權社會

佢話因為佢地的家人被中國政府捉住做人質
這 ...
中國人依家要走出去,包括錢;將中國帶出去。只系人地千方百計阻止。

太監冇賓舟, 
奴隸失自由

馬克思作為哲學家, 應料不到他的學說會被人山寨後成為控制十幾億人思想的招牌

八千萬共產黨員可以令13億人成為奴隸?

引用:
原帖由 Arthur_Everett 於 2018-7-20 06:58 PM 發表
八千萬共產黨員可以令13億人成為奴隸?
係呀!講得啱!
再極端D都得,一個皇帝,全國奴隸!

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-7-21 01:40 PM 發表

係呀!講得啱!
西方民主自由思想的奴隸.
同當年的共產主義思想一樣, 以為係世上絕對真理.

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-7-21 01:40 PM 發表

係呀!講得啱!
奴隸到可以咩高官同平民可以一家大細隨時移民去任何西方國家,奴隸到人民可以隨時去任何一個地區/國家咩經濟入侵搶奪人哋資源?閣下揾多一個奴隸們自由度咁高而又極權嘅國家睇睇!
其實閣下明唔明「奴隸」呢兩個字嘅真正意思㗎?

引用:
原帖由 papaj 於 2018-7-22 09:47 AM 發表

奴隸到可以咩高官同平民可以一家大細隨時移民去任何西方國家,奴隸到人民可以隨時去任何一個地區/國家咩經濟入侵搶奪人哋資源?閣下揾多一個奴隸們自由度咁高而又極權嘅國家睇睇!
其實閣下明唔明「奴隸」呢兩個字嘅真正意思㗎? ...
佢果種係慨念思維、只係識叫口號, 完全離地.

引用:
原帖由 cortet 於 2018-7-22 09:55 AM 發表

佢果種係慨念思維、只係識叫口號, 完全離地.
只識講口號唔緊要,但係連基本嘅common sense都唔識就肉酸啲囉!

引用:
原帖由 papaj 於 2018-7-22 09:47 AM 發表

其實閣下明唔明「奴隸」呢兩個字嘅真正意思㗎? ...
其實你知唔知「奴隸」並非只有一個意思,它還有引申的意思。

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-7-22 10:05 AM 發表

其實你知唔知「奴隸」並非只有一個意思,它還有引申的意思。
係呀,「奴隸」呢兩個喺你哋唻講梗係好多意啦,方便你哋搬龍門吖嘛!

引用:
原帖由 papaj 於 2018-7-22 10:10 AM 發表

係呀,「奴隸」呢兩個喺你哋唻講梗係好多含意啦,方便你哋搬龍門吖嘛!
咁又發爛渣?
你查下詞典咪知「奴隸」有幾多種用法,每一種用法你都可以用,唔係我專利。
自己唔識就機械式指人地搬龍門。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]