• 瀏覽: 1,744
  • 回覆: 15
劉賓雁將對國家(或領導人)的忠誠分為「第一種忠誠」和「第二種忠誠」。第一種忠誠是不問是非黑白,盲目相信和服從領導人;第二種忠誠則是不完全聽話的人,有獨立思考,對國家領導人的錯,敢於批評和糾正。

與第一種忠誠比較,第二種忠誠有較高的個人品德,可惜,劉賓雁的兩個忠誠都確認了自己的奴隸身份。

劉曉波擁有更高的視野,他主張要徹底打破主奴關係,廢除專制等級,要完全建立民主社會。每個人就是自己的主人,不再是奴隸。

國家屬於全體公民,不是屬於某一黨或者黨中央。

你試下比佢管一個區2-3000人,用佢個套民主行,睇下會變成點?

即係話劉其實係烏托邦主義者?

引用:
原帖由 gopandaA 於 2018-7-20 10:58 AM 發表
你試下比佢管一個區2-3000人,用佢個套民主行,睇下會變成點?
學者和政治家有分別,實行佢未必得,大家都知。
你叫一個土木工程師去砌磚,砌得唔夠直,完全唔出奇!
但係唔等於土木工程師無料。

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-7-20 11:18 AM 發表

同意。
咁如果佢執行唔到,憑咩話呢種方式最岩中國?
我好實際。任何理論,一定前景美麗。
如果乜乜乜,就能夠點點點。

如果佢真係要堅持一種想法,佢應搵埋執行到呢種想法既人,但抱歉我見唔到,我見到只係學者既指上談兵。

但我要講句,對於劉先生既堅持同一直要留在中國,呢點我是佩服的。我不認同既係一d 過於理想化/ 美化既民主理念,他們不適合現時/以前既中國。

引用:
原帖由 gopandaA 於 2018-7-20 04:23 PM 發表

同意。
咁如果佢執行唔到,憑咩話呢種方式最岩中國?
我好實際。任何理論,一定前景美麗。
如果乜乜乜,就能夠點點點。

如果佢真係要堅持一種想法,佢應搵埋執行到呢種想法既人,但抱歉我見唔到,我見到只係學者既指上談兵。

但我要講句,對於劉先生既堅持同一直要留在中國,呢點我是佩服的。我不認同既係一d 過於理想化/ 美化既民主理念,他們不適合現時/以前既中國。 ...
正如愛恩斯坦唔識造原子彈,但係佢的理論係啱既,
僅憑已有的物理知識就推測到。
劉先生憑佢的政治知識就可以推斷到。
況且民主已經在多個地方實踐過,唔係理想化,亦唔係美化,係實實在在可行。
至於是否"最適合"中國,就有排講,不講了。

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-7-20 04:41 PM 發表

正如愛恩斯坦唔識造原子彈,但係佢的理論係啱既,
僅憑已有的物理知識就推測到。
劉先生憑佢的政治知識就可以推斷到。
況且民主已經在多個地方實踐過,唔係理想化,亦唔係美化,係實實在在可行。 ...
民主實行在好多地方,有成功有失敗
絕非靈丹妙藥,需配合唔同情況,慢慢改革
科學認證實踐 有根有據,不同於政治(愛恩斯坦唔係發明原子彈,純舉例)

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-7-20 10:18 發表
劉賓雁將對國家(或領導人)的忠誠分為「第一種忠誠」和「第二種忠誠」。第一種忠誠是不問是非黑白,盲目相信和服從領導人;第二種忠誠則是不完全聽話的人,有獨立思考,對國家領導人的錯,敢於批評和糾正。

與第一種忠誠比較,第二種忠誠有較高的個人品德,可惜,劉賓雁的兩個忠誠都確認了自己的奴隸身份。

劉曉波擁有更高的視野,他主張要徹底打破主奴關係,廢除專制等級,要完全建立民主社會。每個人就是自己的主 ...
所以對于美國來講;劉曉波好有價值。供養佢系好投資。

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-7-20 11:18 AM 發表

超……實行佢未必得?

咁仲嘈乜嘢呢?

學者死剩把口,清談誤國,你仲話佢眼界高???

至憎就係呢啲眼高手低嘅廢柴!講就天下無敵,做就有心無力,你都係收聲當幫忙啦,唔該!

引用:
原帖由 孺子牛 於 2018-7-20 07:07 PM 發表

超……實行佢未必得?
咁仲嘈乜嘢呢?
學者死剩把口,清談誤國,你仲話佢眼界高???
至憎就係呢啲眼高手低嘅廢柴!講就天下無敵,做就有心無力,你都係收聲當幫忙啦,唔該! ...
超,最憎D人死剩把口,
自己唔得,就以為劉先生唔得!

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-7-20 07:17 PM 發表

超,最憎D人死剩把口,
自己唔得,就以為劉先生唔得!
劉曉波得?

幾時得過?

又發白日夢!咁嚴重嘅妄想症,你需要睇精神科!!!

引用:
原帖由 孺子牛 於 2018-7-20 07:26 PM 發表

劉曉波得?
幾時得過?
唔通你得呀?

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-7-20 07:32 PM 發表

唔通你得呀?
喲…只係一個回合,你就變成鸚鵡學舌咁啦?

哈哈……又係你話“劉曉波得”嘛,叫你證明,你就變鸚鵡,果然夠仆街!

唉!算啦!神愛世人,我都愛你,放你一條生路,你去啦………唔送……

引用:
原帖由 孺子牛 於 2018-7-20 07:41 PM 發表

喲…只係一個回合,你就變成鸚鵡學舌咁啦?
哈哈……又係你話“劉曉波得”嘛,叫你證明,你就變鸚鵡,果然夠仆街!
唉!算啦!神愛世人,我都愛你,放你一條生路,你去啦………唔送…… ...
劉曉波有話自己去執行咩,自己做總理咩?
唔使證明佢的執行力!

你連劉曉波一半水平都無呀,你有咩資格批評人地的理論唔得呀?自大佬!
算啦,放你一條生路,你去啦………唔送…

提示: 違規內容已被屏蔽
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]