• 瀏覽: 5,216
  • 回覆: 73
引用:
原帖由 fhhfgjhh 於 2018-7-20 11:18 PM 發表

係咪個個打工仔一個月糧都要納一半稅比政府?
香港人交幾多地租差餉給政府?呢D唔係稅收? 股票印花稅, 戲院稅, 演唱會稅, 仲唔夠多稅?
香港最大負擔係養一班全世界最高薪的高官, 減一半高層, 香港人唔洗咁慘!

一般搵到4,5萬人工嘅,多少智慧都有d,自己會為自己打算吓,每月又比基金佬刮多9百,等於打劫,試問有百分之幾人,強積金真係有增長呀

引用:
原帖由 vvk886 於 2018-7-22 02:40 AM 發表
一般搵到4,5萬人工嘅,多少智慧都有d,自己會為自己打算吓,每月又比基金佬刮多9百,等於打劫,試問有百分之幾人,強積金真係有增長呀
所以商界唔反對等劏令人驚奇!

政府4年檢討一次,剩係聽到商界話高,另老闆付出更多,有冇問下我哋打工仔嘅想唔想,pk

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-7-22 02:23 AM 發表

香港人交幾多地租差餉給政府?呢D唔係稅收? 股票印花稅, 戲院稅, 演唱會稅, 仲唔夠多稅?
香港最大負擔係養一班全世界最高薪的高官, 減一半高層, 香港人唔洗咁慘! ...
但你建議推全退保要加稅 忘記了?

引用:
原帖由 vvk886 於 2018-7-22 02:40 AM 發表
甘有智慧 點會揾到個穩陣嘅積金組合

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-7-22 02:23 AM 發表

香港最大負擔係養一班全世界最高薪的高官, 減一半高層, 香港人唔洗咁慘! ...
根本林鄭成班高官同立法會都炒哂佢

呢啲未叫冠箱勾結!利益輸送囉!曰日落150人、又放外族留港!香港己變成垃圾城市!

引用:
原帖由 羅賤宰 於 20/7/2018 13:14 發表

市民又要為公務員高官供多D強迫金,地攤D婆婆又成為被罰錢目標
先不用仇視公務員,其實佢地都被搶錢的一群,自己供多僱主卻無增加。(舊制長俸除外)

舉例做滿3年搵4萬8的新制公務員,自己供1500變供2400,但政府幫自己一樣供7200(1500強制5700自願->2400強制4800自願) 。

根本只係幫基金佬吸血而擺全港市民上枱

引用:
原帖由 toutou610 於 2018-7-22 09:22 AM 發表

先不用仇視公務員,其實佢地都被搶錢的一群,自己供多僱主卻無增加。(舊制長俸除外)

舉例做滿3年搵4萬8的新制公務員,自己供1500變供2400,但政府幫自己一樣供7200(1500強制5700自願->2400強制4800自願) 。

根本只係幫基金佬吸血而擺全港市民上枱 ...
政府幫公務員供7200? 點解咁多????

引用:
原帖由 睇天做人 於 2018-7-20 06:50 AM 發表
有打工嘅唔想多啲保障? 有腦細想供更多mpf?

成日講為勞工 底牌已露出
保障唔係咁做既,你唔能夠強迫所有人個個月交出部份人工話"退休保障",咁有些好MAR MAR 緊的打工仔會更辛苦。

引用:
原帖由 Hotdog329 於 2018-7-22 12:33 PM 發表

保障唔係咁做既,你唔能夠強迫所有人個個月交出部份人工話"退休保障",咁有些好MAR MAR 緊的打工仔會更辛苦。
正解, 加左供款錢, 班基金佬咪有拎D錢炒樓, 又令基層負擔大左, 唔得佢地死!

引用:
原帖由 Hotdog329 於 2018-7-22 12:33 PM 發表

全民退保都係加稅去做 不過mpf起碼公平啲 有供有得攞 自己計自己 全民退保 有無供都攞。

引用:
原帖由 睇天做人 於 2018-7-22 01:34 PM 發表

全民退保都係加稅去做 不過mpf起碼公平啲 有供有得攞 自己計自己 全民退保 有無供都攞。
你幫基金佬代言呀? 全民退保一樣要供, 只係集中供款手續費減少一半以上

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-7-22 01:37 PM 發表

你幫基金佬代言呀? 全民退保一樣要供, 只係集中供款手續費減少一半以上
理性分析又屈代言? 你又知手續費減半?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]