• 瀏覽: 89,998
  • 回覆: 1,377
  • 追帖: 9
+39
「500蚊無得找!」相信有市民坐的士付款時,都可能遇過類此情況。網上最近流傳片段,一名女乘客在太子坐的士,車資24港元,

誰是誰非

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180719/bkn-20180719131649355-0719_00822_001.html

如果需要大紙找續,上車前我都會問一聲有冇得找,五百蚊就真係未試過話冇得找,一千蚊就試過冇得/唔肯找,會叫司機過隧道時幫我打散佢。

重點!黑警又出現!
係咪要同我講法律!!

引用:
原帖由 鍾無豔 於 2018-7-19 04:18 PM 發表
如果需要大紙找續,上車前我都會問一聲有冇得找,五百蚊就真係未試過話冇得找,一千蚊就試過冇得/唔肯找,會叫司機過隧道時幫我打散佢。
好乘客

引用:
原帖由 airair08 於 2018-7-19 04:19 PM 發表
重點!黑警又出現!
係咪要同我講法律!!
又關黑警事

“根據運輸署指引.......乘客隨身只攜有500港元面額紙幣時,應在租用的士前,詢問司機能否提供找續"

港女錯晒啦,到場調查警察無知亦無能,call 番大台攞料都唔識,一舊飯咁

引用:
原帖由 D1SC 於 2018-7-19 04:10 PM 發表
「500蚊無得找!」相信有市民坐的士付款時,都可能遇過類此情況。網上最近流傳片段,一名女乘客在太子坐的士,車資24港元,

誰是誰非

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180719/bkn-20180719131649355-0719_00822_001.html ...
裝八達通啦

引用:
原帖由 布佬 於 2018-7-19 16:30 發表

裝八達通啦
咁的士佬要報稅了

要$476元,換到張假的。。
邊個會做。。

引用:
原帖由 最愛曼聯 於 2018-7-19 04:33 PM 發表

咁的士佬要報稅了
不是人人用八達通俾錢, 還可亂嗡收入寫報稅表, can't be verified

傳:想打散大牛姐!見過買幾文面包都用大牛!

引用:
原帖由 D1SC 於 2018-7-19 04:22 PM 發表

又關黑警事
你睇完個完整版就知重點除左個港女僕街24蚊的士要比500蚊找,其實佢個fd 已經話幫佢比都唔肯,個黑警到場即刻好似古惑仔兇的士佬。。係咪唔比面先,唔好同我講法律。。係咪要同我講法律先!

根據法例, 司機只需預備$100的零錢
引用:
原帖由 D1SC 於 2018-7-19 04:10 PM 發表

誰是誰非

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180719/bkn-20180719131649355-0719_00822_001.html ...

又係港女……

引用:
原帖由 walkera2006 於 2018-7-19 04:24 PM 發表
“根據運輸署指引.......乘客隨身只攜有500港元面額紙幣時,應在租用的士前,詢問司機能否提供找續"

港女錯晒啦,到場調查警察無知亦無能,call 番大台攞料都唔識,一舊飯咁 ...
你錯

根據運輸署指引,的士司機若未能為500元或1000元面額港幣提供找續,雖不屬違例,但司機應盡量滿足乘客找續要求。
當個的士佬唔肯找果陣,警察mark底事主資料,事後再俾返,係正確做法

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]