• 瀏覽: 30,077
  • 回覆: 292
  • 追帖: 5
+10
引用:
原帖由 JC912 於 2018-7-18 07:19 PM 發表
中國人係唔會錯嫁
咪就係。啲人成日屈祖國侵權  其實係外國偷左中國的設計圖拎去生產。咁祖國慢工出細貨 自然十年八年有同一件野生產到。

中國一直主張公平貿易,中國的創新成就,亦是由全國人民靠智慧和汗水奮鬥出來。
她反批評美方歪曲歷史現實、唯我獨尊及任性妄為等。

「進口野」一向都重稅,內地一向都叫貴野,係人都知啦
走私客,水貨客,自由行鳩嗚,唔通玩緊? 連網購海淘都唔放過吖,有時可以收到貴過貨價,幻覺泥架?

內地搶註外國野,絕大多數判搶註勝數,四處老翻,呢D叫汗水奮鬥??

究竟係咪唔同時空呢,咁超現實既

冇中國古代四大發明全世界食屎

引用:
原帖由 格蘭度 於 18/7/2018 19:08 發表
個個飲醉都話自己無醉㗎啦
個個工
夠話無帶走經驗同技術啦

叫老尾立例
終生制
所有人只可係一間公司到做
一轉工……帶走技術要坐監

華姨又用口炮重創美國

引用:
原帖由 thesun 於 2018-7-18 07:15 PM 發表

其實喬單牌個飛人係小平同志。其實好心內地打擊下啲侵權野咪得。日本 韓國其實都好多自家國內品牌,唔明內地點解要偷人icon 偷人名。
當年Intel都告AMD話佢抄,IBM、Microsoft都告好多美國公司「偷竊」,令佢哋破產或低價收購。美國本土商標嘅官司多到數唔晒,根本就好common。所謂侵權官司只係商業行為,是用來打擊對手,又可企上道德高地。但背後都只係利益,其他人跟著他們起舞就係蠢。

引用:
原帖由 thesun 於 18/7/2018 19:15 發表

其實喬單牌個飛人係小平同志。其實好心內地打擊下啲侵權野咪得。日本 韓國其實都好多自家國內品牌,唔明內地點解要偷人icon 偷人名。
講得好聽未侵權A貨
d正貨價格同A貨相差幾多倍
賣到咁貴
究竟邊個打劫邊個
價格唔係差咁多倍
點解要買A貨
商家佬一味用語言藝術去美化自己
賺取暴利既惡行

咁叻唔好進口咁多cpu啦,廢話一大堆,唔要面就是無敵!

引用:
原帖由 apmichael 於 2018-7-18 07:38 PM 發表

當年Intel都告AMD話佢抄,IBM、Microsoft都告好多美國公司「偷竊」,令佢哋破產或低價收購。美國本土商標嘅官司多到數唔晒,根本就好common。所謂侵權官司只係商業行為,是用來打擊對手,又可企上道德高地。但背後都只係利益,其他人跟著他們起舞就係蠢。 ...
抄第二個國家就畀人笑啦。你叫習大大係美國總統面前仲有面? 一見面第一句:呢期你個邊抄得好勁下夠 撈唔掂咪出聲。你叫習大大邊有面。

Like!

香港周大福,六福,大陸就搞個周六福,冇其它名可用,想扑大零,偷人野強國人,正仆街

慘慘同膨屍都是廢人講廢話掉轉頭可以話冇講過

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]