• 瀏覽: 12,473
  • 回覆: 217
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 launch_date 於 2018-7-18 04:36 PM 發表
即係一國一制,香港不是香港

走得,玩L完了
唉,港獨L果然係低能嘅

引用:
原帖由 Visita 於 2018-7-19 01:42 AM 發表

早知有人如此詭辯。

基本法未完成所有條文前(包括立法),是否基本法相應條文已可以無衝突的完全生效? 23 條未立法,基本法本身條文並未完全完成,那就有爭議之處,基本法條文可以是未正式完全生效,包括國家法律在港施行的有關條文,因為有關的國家法例未在中國香港有基本法必須制定的法律代替,空窗期的基本法有關解釋要由人大。看人大怎解釋! ...
釋法係冇用,釋法亦只係講原則,特區政府仍要因應釋法而立法,最快的方法是將國安法放在基本法附件三內

等中央出手好耐了,終於都等到啦。香港清晒班泛民就會有好日子過啦!

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2018-7-18 04:49 PM 發表
提醒泛民一樣嘢: 若果香港自己唔定立23條, 以憲法為至高呢個原則即係中國的國安法可以應用到香
on9,仲定23條托7咩,直接憲法落港啦,簡單又快捷!

王振民發言後,WC即刻話王振民係法盲,
看來,
真正法盲的是WC !

留名睇下有人(3#)係咪真係走....

講到明係憲法。

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2018-7-18 04:09 PM 發表
中聯辦法律部部長王振民日前表示,國家《憲法》全部適用香港,「凡是基本法沒規定的,憲法的有關規定就自動適用香港」。香港律師會今日舉行傳媒聚會,會長彭韻僖表示,香港是中國領土一部分,《基本法》的法律依歸是國家憲法,因此國家憲法在香港是有效,她強調單一國家只有單一憲法。

https://fs.mingpao.com/ins/20180717/s00001/8187cc010e31e71c6ce3239 ...
你個美國例子,點會用憲法同普通法例比較...兩件唔同既事...

基本法同國家憲法有衝突,香港都係行基本法,
舉個例,中國憲法寫明中國實行社會主義,基本法寫香港實行社會主義....
要合法,要先修改基本法

引用:
原帖由 一個飯煲三個蓋 於 2018-7-19 02:40 AM 發表

唔識就咪出聲囉,精人。
出聲唔需要你批准,你可以唔回應,其實我都係亂咁講點知道你咁認真,好似你有份

咁事實大陸係有死刑,我又講錯咩

引用:
原帖由 一個飯煲三個蓋 於 2018-7-19 02:40 AM 發表

唔識就咪出聲囉,精人。
上得香討都係九up 何必咁認真,懶係好有知識,但我相信你都係一般貨色

引用:
原帖由 fake_west 於 2018-7-18 18:31 發表
大劣屎公會黃色當道就龜縮唔敢發嚟啲聲明
香港律師會正氣好多

引用:
原帖由 ECMM2 於 2018-7-19 01:37 AM 發表

好想知走去世界邊一忽可以比你明目張膽咁搞獨立
邊一忽可以你分裂出去
呢d甘既漢奸邊有人要,全部中出即棄

引用:
原帖由 tonylam07 於 2018-7-19 01:16 AM 發表
基本法原意是規範中共憲法不適用於香港,即共產主義和社會主義不適用於香港,但中共死唔認衰,要將中國憲法適用於香港,所以咪話中國係一個國家包括唔同制度香港必須行中國特色社會主義囉。

...

請不要盲反,中國憲法適用於香港的一個重要條件,係''凡是基本法沒規定的''
香港法治受基本法保護。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]