• 瀏覽: 7,741
  • 回覆: 89
  • 追帖: 2
+2
引用:
原帖由 billy80 於 2018-7-18 02:48 PM 發表
D人讀咁多書做醫都係為錢咋,你估濟世為懷呀,咪咁天真啦!
d診所睇風感冒三包藥丸三日藥都成500蚊,掠水

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-7-18 02:58 PM 發表

d診所睇風感冒三包藥丸三日藥都成500蚊,掠水
最平d屋村都收三百啦!領展貴租!

醫療霸權,唔比引入海外醫生,市民焗住比呢D醫生L搶錢,屌高佢地

無理由的 個個黃絲狀元都話要讀醫科係去幫人

香港版本的「我不是藥王」!!!

每年問狀元點解想讀醫?
想幫人!

咪天真信佢地,醫生係另一種businessman 來。揾銀至上。
比小個bunk ,都唔彩你

甘又正常,人地讀咁多書,真係為幫人咩?你自己打工都為錢啦

引用:
原帖由 織田信長 於 2018-7-18 09:36 AM 發表
名醫根本全部呃鳩人,真正有醫德既唔會成為名醫
上次怪醫同醫師公會監硬拖死醫改法案就知班醫生唔係為市民啦

引用:
原帖由 2006Win-Cat 於 2018-7-18 04:59 PM 發表
每年問狀元點解想讀醫?
想幫人!

咪天真信佢地,醫生係另一種businessman 來。揾銀至上。
比小個bunk ,都唔彩你

甘又正常,人地讀咁多書,真係為幫人咩?你自己打工都為錢啦 ...
咁都有小部份有志去做無國界醫生嘅

引用:
原帖由 胡姫爸爸 於 2018-7-18 03:16 PM 發表
醫療霸權,唔比引入海外醫生,市民焗住比呢D醫生L搶錢,屌高佢地
天水圍開左醫院又唔俾人來做, 政府痴線, 唔夠醫生咪合約請住大陸人醫, 搏下都好過市民排10個鍾急症室等死!

有幸有不幸。

某些醫仔心術不正

醫生都唔係真係有料救到人,用自己一套來玩病人

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-7-18 05:04 PM 發表

天水圍開左醫院又唔俾人來做, 政府痴線, 唔夠醫生咪合約請住大陸人醫, 搏下都好過市民排10個鍾急症室等死!
政府成早都想找外援啦,新聞都播過,只係班西醫死都吾肯俾佢地入來,還講西方國家D西醫冇專業資格(但佢地好多又去西方國家進修/深造)

我覺得這醫生本心是想帶出他看到醫療行業中的部份真實存在的問題。但他的方法及表達方法卻使市民和醫療人員的互不信任增加。
臨床表徵和決定是會在不同的時間變化。不能在毫無深入了解下就斷定他自己接觸病人前診治病人的醫生。而且,單靠病人的感覺,就判定人家沒問清楚病史,那對被指責的醫生公平嗎?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]