• 瀏覽: 7,738
  • 回覆: 89
  • 追帖: 2
+2
呢條鳩碌
自信爆棚
問下佢第時有人黎睇急症
唔好濫用正苦資源做X光心電圖得唔得

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2018-7-18 08:51 AM 發表
醫院急症室不只衝鋒陷陣,還隱藏了千奇百怪的人與事,資深急症科醫生鍾浩然執筆記下工作點滴,透過病人經歷為醫療陋習把脈。新書其中一個篇章,記述有醫生把病人當「搖錢樹」,沒充分檢查便斷言病人患腹膜炎,安排留院及腹部電腦掃瞄,「埋單」要兩萬元;翌晨改到公院急症室求醫,卻發現只是普通腸胃炎。他希望藉病人經歷,...

https://static.appledaily.hk/images/apple-p ...
根本是「公開秘密」,醫德幾錢斤?—》...記述有醫生把病人當「搖錢樹」...

條L樣書展谷新書銷量,亂9咁嗡,難得毒果班傻西會信,都話毒果多弱智。

傳:久已失信於民!

現在好多醫生睇錢多過睇重別人生命,原因是有好多人做醫生是看重其錢途或其穩定收入,而且人際社交上亦高人一等。

結果造成很多敗金醫生。

我現在醫院做我知道了。

曾見過一個女醫生,病人想向佢問路,女醫生快步即刻走人。。。。如果你在現場會看到個病人眼神很無助。。。

亦見過有些醫護人員講病人壞話和取笑做低層職位的人,還有的直接和其同事講自己入黎做只係想儲夠經驗,搵間更搵錢的。。。

當然一間醫院都會有好人,但大多都是低層職位比較好心。。。

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2018-7-18 08:51 AM 發表
醫院急症室不只衝鋒陷陣,還隱藏了千奇百怪的人與事,資深急症科醫生鍾浩然執筆記下工作點滴,透過病人經歷為醫療陋習把脈。新書其中一個篇章,記述有醫生把病人當「搖錢樹」,沒充分檢查便斷言病人患腹膜炎,安排留院及腹部電腦掃瞄,「埋單」要兩萬元;翌晨改到公院急症室求醫,卻發現只是普通腸胃炎。他希望藉病人經歷,...

https://static.appledaily.hk/images/apple-p ...
咁正義玩踼爆

引用:

嗰個私家醫生都幾無良
通常佢地盜亦有道
平民病人有買保險才會大CHECK
如果冇保險的話

如情況嚴重而病人有財政問題
是會寫信轉介公院

其實取消醫生呢個行業。。。減少人類數目。有冇得唸 ?

引用:
原帖由 chan198999 於 2018-7-18 11:41 AM 發表
現在好多醫生睇錢多過睇重別人生命,原因是有好多人做醫生是看重其錢途或其穩定收入,而且人際社交上亦高人一等。

結果造成很多敗金醫生。

我現在醫院做我知道了。

曾見過一個女醫生,病人想向佢問路,女醫生快步即刻走人。。。。如果你在現場會看到個病人眼神很無助。。。

亦見過有些醫護人員講病人壞話和取笑做低層職位的人,還有的直接和其同事講自己入黎做只係想儲夠經驗, ...
仗義每多屠狗輩,負心多是讀書人

係保險公司跟醫生的狠狽為奸下, 病人就是他們的美食

引用:
原帖由 007star 於 2018-7-18 10:08 AM 發表
私家一向如此
做死公立醫院
公立嗰班咪一樣,當公家醫院係訓練場,捱完受訓完出去搵真銀
唔係為錢,會個個爭住讀同做咩 濟世為懷只係用來同面試官講既

引用:
原帖由 UndergroundMud 於 2018-7-18 11:03 AM 發表

根本是「公開秘密」,醫德幾錢斤?—》...記述有醫生把病人當「搖錢樹」...

其實人貪心嘅性格唔會因為讀咗醫而有任何改變的

引用:
原帖由 discussfriends 於 2018-7-18 12:51 PM 發表
其實人貪心嘅性格唔會因為讀咗醫而有任何改變的
要社會好應該只給心性善良樂於助人的人受最好教育,給壞人受優良教育只是培訓出色大賊!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]