• 瀏覽: 129,766
  • 回覆: 1,215
  • 追帖: 12
+46
好媽媽節衣縮食辛苦儲下4萬元,5月中時透過中銀櫃員機欲轉賬給愛女繳交大學學費,但視力欠佳的她在鍵入長達14個位的戶口號碼時不小心犯錯,調轉了兩個數字,結果血汗錢錯誤轉賬至第三者戶口,媽媽雖已即時向中銀求助並曾三度報警,但過去兩個月來均未獲援手,好媽媽愛女新學年險沒書讀。金管局回應時承認「轉錯賬」困局...

銀行職員話:係你自己入錯戶口,錢已經係人地咖喇…要對方同意先可以拎返。咁我想問,如果係銀行入錯四佰萬比人,都係屬於該戶口人?都係要對方同意先拎得返?係咪都係同一道理?…同埋,公道d講,今次我想讚一下呢份報嘅記者,如果唔係得該報記者幫手,呢四萬蚊血汗錢或者好難拎得返嘞……該讚就要讚,該鬧就要鬧,就係咁簡單。👏👍

新聞來源連結:
https://hk.news.appledaily.com/breaking/realtime/article/20180717/58450182

附件

Screenshot_20180718-003533.jpg(114.57 KB)

Screenshot_20180718-003543.jpg(140.01 KB)

Screenshot_20180718-003552.jpg(140.87 KB)

Screenshot_20180718-003601.jpg(146.34 KB)

Screenshot_20180718-003610.jpg(138.96 KB)

附件

Screenshot_20180718-003619.jpg(155.85 KB)

Screenshot_20180718-003628.jpg(148.76 KB)

IMG_20180718_003704.jpg(134.4 KB)

Screenshot_20180718-003715.jpg(109.17 KB)

Screenshot_20180718-003726.jpg(102.38 KB)

再續

附件

Screenshot_20180718-003738.jpg(90.73 KB)

Screenshot_20180718-003752.jpg(113.5 KB)

Screenshot_20180718-003801.jpg(92.01 KB)

Screenshot_20180718-003810.jpg(78.76 KB)

Screenshot_20180718-003824.jpg(82.97 KB)

攞得返係好彩,始終按完戶口號碼,這位女士自己有責任對清楚才按確定,下次唔好係櫃員機過,排隊係counter 做啦⋯⋯

大部分香港人都是與李一樣

傳媒做D正義野幫弱勢小市民
係要讚既

試過見到自己戶口多單數,後來又自動扣回未經我同意,咁姐系點?

呢個李想私食

引用:
原帖由 ypcathychung 於 2018-7-18 01:01 AM 發表
攞得返係好彩,始終按完戶口號碼,這位女士自己有責任對清楚才按確定,下次唔好係櫃員機過,排隊係counter 做啦⋯⋯
啱啊,穩陣啲都係比職員搞好過啦。

引用:
原帖由 bestwin61 於 2018-7-18 01:06 AM 發表
試過見到自己戶口多單數,後來又自動扣回未經我同意,咁姐系點?
點會咁?唔係要得該戶口人同意嘅咩??

記者讚讚讚真正幫到媽媽

文中李生行為可恥!

引用:
原帖由 bestwin61 於 2018-7-18 01:06 AM 發表
小妹試過人地轉錯錢入我戶口,銀行有通知我,我當然配合俾銀行轉返走,始終錢根本不屬於我,我只係覺得,明知自己眼睛看不清楚,排隊係counter 做轉帳就最安全,又要慳時間,但錯咗又話其他人問題令佢錯,我覺得唔係咁好囉

引用:
原帖由 ypcathychung 於 2018-7-18 01:12 AM 發表

小妹試過人地轉錯錢入我戶口,銀行有通知我,我當然配合俾銀行轉返走,始終錢根本不屬於我,我只係覺得,明知自己眼睛看不清楚,排隊係counter 做轉帳就最安全,又要慳時間,但錯咗又話其他人問題令佢錯,我覺得唔係咁好囉 ...
上手入錯錢,銀行幫手,你又唔貪,咪好囉。
如果入左比啲白粉友.......你可以報警嘅,但佢洗左,你應為點好?個記者真係正義嗎?

多L魚!
中銀過數仲有姓名簡稱俾你對返

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]