• 瀏覽: 6,681
  • 回覆: 109
引用:
原帖由 chaolininin 於 2018-7-17 09:25 AM 發表

你又知老人家的藥是毒藥??
究竟你知不知老人家吃乜藥???
前幾日新聞都報V字頭血壓藥有致癌物, 但醫管局照叫人食, 無諗住幫市民換藥, 根本係想慳錢自肥, 老人家死都無所謂心態! 同埋食得多D膽固醇藥, 腳又軟, 記性又唔好, 醫生從來無話教D老人家選擇食清淡, 一有少少血壓高血糖高就開藥, 無檢視人生活習慣提出醫善建議先, 不負責任!

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-7-18 01:05 PM 發表

你鍾意食咪屋企食, 唔好一路行一路食, 在巴士站食, 在人地商場門口食逼人食你d二手煙!
要揾食呀 唔係商埸門口食 點樣快快手手食完去做野 唔係個個飯來張口有納稅人養

巴士站 商埸門口 好多煙民都自覺企埋一邊食 你唔想食二手煙咪企遠啲。

引用:
原帖由 andonlyu 於 2018-7-18 10:38 AM 發表

真煙年代久遠, 一樣做開既事, 要禁會難啲.
新野一開始就唔俾, 好過之後禁.
鴉片食左一百年, 港英政府咪一樣禁到, 需要食的拎牌和禁止21歲以下吸, 政府一直無心禁, 果個吸煙健康委員會受煙商贊助, D廣告似同煙宣傳多D, 一D阻嚇力都無, 尤其果個叫女人唔好食, 講到食煙好浪漫, 會有人借個膊頭佢依傍, 唔怪得衣家通街都女人食煙!

引用:
原帖由 睇天做人 於 2018-7-18 01:25 PM 發表

要揾食呀 唔係商埸門口食 點樣快快手手食完去做野 唔係個個飯來張口有納稅人養

巴士站 商埸門口 好多煙民都自覺企埋一邊食 你唔想食二手煙咪企遠啲。 ...
人地D BB細路多得你地唔少, 害人一生

引用:
原帖由 andonlyu 於 2018-7-18 10:53 AM 發表

減壓方法有無數咁多種, 但二手煙會累埋人地....
不如了解下電子煙先啦

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-7-18 01:02 PM 發表

咪係囉, 根本係令人上癮的毒品, 唔見我地有壓力要食煙? 吸得多二手煙我地仲有壓力
人地都講減壓有好多方法 你覺得有效又未必別人啱用。

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-7-18 01:28 PM 發表

人地D BB細路多得你地唔少, 害人一生
甘佢地應該好好諗下係咪要出街 車又有廢氣 餐廳外有油煙 冷氣地方隨時可能有退伍軍人症病菌。

個巴士站甘大係要企正煙民身邊?   好多煙民都係企埋一條食 重要露天,而且認識下電子煙先啦,睇下會噴咩出黎。

引用:
原帖由 睇天做人 於 2018-7-18 01:47 PM 發表

甘佢地應該好好諗下係咪要出街 車又有廢氣 餐廳外有油煙 冷氣地方隨時可能有退伍軍人症病菌。

個巴士站甘大係要企正煙民身邊?   好多煙民都係企埋一條食 重要露天,而且認識下電子煙先啦,睇下會噴咩出黎。 ...
你覺得市民會認為你的"謬論"正3咪搞街站同人講, 死拗有咩用, 之前都有調查8成市民有共識同意禁煙, 可想而知煙民幾乞人憎

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-7-18 01:51 PM 發表

你覺得市民會認為你的"謬論"正3咪搞街站同人講, 死拗有咩用, 之前都有調查8成市民有共識同意禁煙, 可想而知煙民幾乞人憎
同意禁煙等於煙民黑人憎?! 個調查唔係甘講,你又曲解定老作?

都係果句 了解下電子煙噴乜先啦

引用:
原帖由 深夜港灣 於 2018-7-17 03:32 PM 發表
酒聞到唔會咳, 我去機鋪打機涼冷氣, 迫住聞二手煙成日睇醫生, D費用自己俾
煙,酒百分百同樣害人,同樣討厭,但係酒駕經常撞死人,但我真係從來沒有聽過有人用煙後亂性殺人強姦撞死人造求情理由,死煙產都自知討人厭唔敢話自己煙味沒問題,反而你地依班死酒鬼最討厭,成日找理由,又話99。5既酒鬼唔會酒後亂性,又話自己沒酒味,你十一點多去老蘭,旺角雅蘭後面小巴站一帶多酒鬼地方睇吓有沒酒味,我係指條街唔係人呀,你去聞班酒鬼你會被人打死架

quote]原帖由 深夜港灣 於 2018-7-17 03:32 PM 發表
酒聞到唔會咳, 我去機鋪打機涼冷氣, 迫住聞二手煙成日睇醫生, D費用自己俾 [/quote]

邊間機鋪? 唔識揾控煙辦?!

引用:
原帖由 nttrsew 於 2018-7-18 02:37 PM 發表

煙,酒百分百同樣害人,同樣討厭,但係酒駕經常撞死人,但我真係從來沒有聽過有人用煙後亂性殺人強姦撞死人造求情理由,死煙產都自知討人厭唔敢話自己煙味沒問題,反而你地依班死酒鬼最討厭,成日找理由,又話99。5既酒鬼唔會酒後亂性,又話自己沒酒味,你十一點多去老蘭,旺角雅蘭後面小巴站一帶多酒鬼地方睇吓有沒酒味,我係指條街唔係人呀,你去聞班酒鬼你會被人打死架 ...
你可要要求禁酒, 無衝突, 都可以要求人禁食麥當勞薯條, 無問題, 夠人支持咪去做, 衣家煙民係全球人民公敵, 首要針對, 先咁多人同意禁

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-7-18 02:55 PM 發表

你可要要求禁酒, 無衝突, 都可以要求人禁食麥當勞薯條, 無問題, 夠人支持咪去做, 衣家煙民係全球人民公敵, 首要針對, 先咁多人同意禁
所以說你們喜歡酒的酒鬼就是喜歡找理由,第一,我不是爭論禁煙或禁酒問題,世界非只有你們酒鬼的角度,即支持煙就要禁酒,支持酒就禁煙的二分法,其實我是包容煙產跟酒鬼的,而我發言的意思,請別因對酒鬼有所評就急不及待跳出來反駁,請看清楚,我非主張禁東禁西之意。煙,酒皆對第三者有傷害處基本是一樣,而且都是非人體必需單只是放縱自己,所以煙產酒鬼面對不友善言詞是應坦然面對而非唾面自乾的酒沒那麼討厭,煙有味才討厭,這是什麼跟什麼,兩者一樣很大味道是你自己酒鬼不覺而已。第二,你說世界性煙比酒更公敵?你是不知道世界還是以為香港主導全球?你知否每年單美國南美好幾個國家,歐洲意大利,英國,德國,亞洲台灣,南韓每年因酒駕傷亡數字太多而引發大規模示威要求加重罰則,如台灣這二十年因此五,六次加重由普通事加重民變成至刑事責任,我意思不是煙酒那比較討厭,是其實你們用者不了解以為酒沒香煙那麼討厭,其實你們對非用者來說,傷害跟討厭性是一樣的好不好

同意禁煙等於煙民黑人憎?!  

同D成日轉移視線的人談話是痛苦, 政苦建制派就是這樣子

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]