• 瀏覽: 3,383
  • 回覆: 27
如果中國繼續報復,特朗普稱,美國最終可能對超過5,000億美元的中國商品加徵關稅,大概相當於去年美國從中國進口的總額。

反喇、反喇。美國政商畀都批評金毛加追2,000億貨品關稅"受到懲罰的是美國家庭。消費者、企業和依賴貿易的美國就業崗位,則被丟在了不斷升級的全球貿易戰前線。"

新聞來源連結:
https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/zhongwen/trad/amp/business-44792594

誰人可以笑到最後。

全尾國人焗住陪特朗普一齊去癲!

貿易戰打飛機打足一萬年架

樣樣都有
唯獨就係無最"影響國家安全"同可以好多技術轉移嘅電話喺名單內
睇嚟唐老襯唔敢得罪萍果,絕對係可以諗諗點點嘅死穴

看來樓市真的可以降溫了

引用:
原帖由 erectdick 於 2018-7-13 09:09 PM 發表
誰人可以笑到最後。
貿易戰由開始打已經知中國唔夠打,亦唔想打,籌碼亦輸蝕,但誰勝誰敗要睇國民承受力,即使美國5千5百億對中國1千八百億籌碼,都未必係中國跪低先。啱啱開打冇耐,美國內部已開始分歧,已經出現不少反對聲音;相反中國反對聲音相對少。當然亦代表中國會戰勝,但我估美國政府承受到,但矜貴美國市民未必能及我哋爛命一條嘅中國人民。你當然有千萬個反駁理由,大家即管睇下誰笑到最後。

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 13/7/2018 21:30 發表

貿易戰由開始打已經知中國唔夠打,亦唔想打,籌碼亦輸蝕,但誰勝誰敗要睇國民承受力,即使美國5千5百億對中國1千八百億籌碼,都未必係中國跪低先。啱啱開打冇耐,美國內部已開始分歧,已經出現不少反對聲音;相反中國反對聲音相對少。當然亦代表中國會戰勝,但我估美國政府承受到,但矜貴美國市民未必能及我哋爛命一條嘅中國人民。你當然有千萬個反駁理由,大家即管睇下誰笑到最後。 ...
傻啦。你將家庭電器加10%,大陸制造都仲平宜過日韓的很多,糜蟈市民買野要畀多15%。大陸唔買大豆,幾百萬人受影響。中國市民最多是失業,大家都有影響,大家都是輸家。

加2,000億都係自己國民俾,唔通佢以為賣家中國俾?
揾代替品取代中國? 係就快手啦唔係遲D底褲都冇得賣!

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 13/7/2018 21:18 發表
樣樣都有
唯獨就係無最"影響國家安全"同可以好多技術轉移嘅電話喺名單內
睇嚟唐老襯唔敢得罪萍果,絕對係可以諗諗點點嘅死穴
電話唔敢打,內有美制零件

我什麼人想比多啲錢買日用品呀,係啲on9尾國狗奴才先日日吹到尾狗正義呀

引用:
原帖由 chaolininin 於 2018-7-13 09:36 PM 發表

傻啦。你將家庭電器加10%,大陸制造都仲平宜過日韓的很多,糜蟈市民買野要畀多15%。大陸唔買大豆,幾百萬人受影響。中國市民最多是失業,大家都有影響,大家都是輸家。 ...
中國由始至終都話雙輸,係瘋佬特朗普話會贏!

.美財長為特朗普辯護 圖淡化貿戰 - 雅虎香港

https://goo.gl/shhYxH
照睇金毛受到嘅壓力唔組。

美國兩千億已直接影響美國人平常生活
兩千億 等於同時 向美國人加稅

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]