• 瀏覽: 13,545
  • 回覆: 123
  • 追帖: 1
+10
引用:
原帖由 西奴末日 於 2018-7-13 12:06 AM 發表
拒買美貨發酵?美系車在中國銷量暴跌

日媒報導,根據中國汽車工業協會昨天發佈的統計數據顯示,6月份,中國大陸的新車銷售量比去年同期成長4.8%,達227萬3700輛。但美系車銷量卻大幅減少22.9%。

日本經濟新聞中文網報導,受中美貿易摩擦影響,中國消費者迴避購買美國產品的心理增強。通用汽車(GM)、福特(Ford)等美系車的銷量下滑,拉低了從4月開始持續保持10%左右成長率的中國汽車 ...
wait and see

引用:
原帖由 HKproperties 於 2018-7-13 08:53 AM 發表

在華投資少賺左錢,總公司研發科技同車款既部門都要減人cut budget啦
後遺症會陸續反映在尾腳本土上

大家放長線 就當連續劇看好了

支持拒用美國貨。

罷買尾國貨

幾時限美令

美帝要食樹皮了

強國又贏

關咩事, 美國車, 不嬲係邊度都冇咩人買架啦

引用:
原帖由 西奴末日 於 2018-7-13 12:38 AM 發表

德國也是非常反華的

中國自主車 趕快加油

學習中國手機 搶回中國大部分車市
有利益咪親華囉

打殘老尾

繼續努力💪🏽

引用:
原帖由 jimmyho2006 於 2018-7-13 08:13 AM 發表

不就是。
民智有限,無辦法。

政府反日,就少買日貨,現在回暖,又買番。

後來政府反韓,就少買韓貨,現在回暖,又買番。

但之前反日反韓的因素有改變嗎?薩德系統咪又已經部署。

大陸人,真係十分有趣。

買東西,本來就是看性能及自己需要而出發的吧。 ...
薩德系統好似比韓國人民圍到用唔到
得個擺字

引用:
原帖由 starr 於 2018-7-13 12:10 AM 發表
揸美國車可能會被破壞,都唔係第一次

之前反日就係咁
http://himg2.huanqiu.com/attachment2010/2012/0922/20120922101127689.jpg
都係破壞
未有用火燒

引用:
原帖由 jimmyho2006 於 2018-7-13 08:13 AM 發表

不就是。
民智有限,無辦法。

政府反日,就少買日貨,現在回暖,又買番。

後來政府反韓,就少買韓貨,現在回暖,又買番。

但之前反日反韓的因素有改變嗎?薩德系統咪又已經部署。

大陸人,真係十分有趣。

買東西,本來就是看性能及自己需要而出發的吧。 ...
其實背後真正的原因係因為國貨,吉利銷量增加咁多,吉利最近的對手就係韓國美國車只有似你d傻仔才係認為反韓反美韓國汽車銷量增加係因為大幅降價,宜家韓國車比吉利d車還平

傳:我也拒買美國車!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]