• 瀏覽: 25,556
  • 回覆: 270
  • 追帖: 1
+4
綜合目前所有言論,市場的確陸續出現這類擔憂。特朗普不惜打擊美國消費者亦堅持拋出清單,連月來由個別企業,打到變貿易戰,感覺技窮之下,擦槍走火、出現黑天鵝之事,也不是完全沒可能。

據了解,早前就有內地解放軍內部文件流出,指北京希望增加境外軍事影響力,使解放軍有能力「打贏戰爭」,企圖軍力超越美國;有美專家則分析,目前中共戰鬥力仍是個謎,但裝備確實進步神速,軍事技術升級速度遠超預期。此消彼長之下,隨時發生衝突。

根據多位美國學者意見,如果有一日,中美發動全面實體戰爭的話,相信會在台海觸發,換言之,香港人就很難獨善其身。

市場早已傳出解放軍最遲會在2030年前對台動武,而今次侵侵出招,會不會令戰爭提前呢?今日亞股全盤皆墨,或者已經有啟示。
==============================================================================

好一篇垃圾文:

“市場有指”,邊個市場?魚市場?

“早前就有內地解放軍內部文件流出”,流出咗應該唔難搵,link 呢?

“有美專家則分析”, 邊個?

“此消彼長之下”, 解放軍有冇“長”未知,何以見得美軍係“消”呢?

“根據多位美國學者意見”,即係邊幾位? Source?

“市場早已傳出解放軍最遲會在2030年前對台動武” ,又係魚市場?

咁嘅作文,考DSE 都唔合格。

我唔打算去解釋或掩飾我對此言論既鄙視
但毫無疑問戰爭係智力不足既人想發生既事情

引用:
原帖由 露線圖 於 2018-7-12 12:45 PM 發表
侵侵出招,對總值2000億美元中國輸美產品,即將徵收10%關稅,市場有指2000億,已經係中美貿易戰爭嘅「最後底牌」,如今底牌已揭,下一步,會唔會真打仗呢?綜合目前所有言論,市場的確陸續出現這類擔憂⋯⋯

https://s.yimg.com/bt/api/res/1. ... 209MTt3PTgwMA--/htt ...
中國打美國引發第三次世界大戰,人類完成補圓計劃!

引用:
原帖由 露線圖 於 2018-7-12 12:45 PM 發表
侵侵出招,對總值2000億美元中國輸美產品,即將徵收10%關稅,市場有指2000億,已經係中美貿易戰爭嘅「最後底牌」,如今底牌已揭,下一步,會唔會真打仗呢?綜合目前所有言論,市場的確陸續出現這類擔憂⋯⋯

https://s.yimg.com/bt/api/res/1. ... 209MTt3PTgwMA--/htt ...
想多了。只要中國將出口美國貨品畫一加價百之10%再加入美關稅10%。20%漲幅我睇你美國點玩。

引用:
原帖由 sohotabc 於 2018-7-12 01:19 PM 發表

核彈一出世界末日
好呀!來生不做中國人

引用:
原帖由 前進前進 於 2018-7-12 08:59 PM 發表

想多了。只要中國將出口美國貨品畫一加價百之10%再加入美關稅10%。20%漲幅我睇你美國點玩。
美國加你稅就係想減少入口中國貨品,你再自己加價10%?好聰明呀!

引用:
原帖由 喜蓮之星.澤汶渡 於 2018-7-12 09:01 PM 發表

好呀!來生不做中國人
慳翻唔使攪移民。

引用:
原帖由 方外野士 於 12/7/2018 13:07 發表
我諗奴浸真係想打仗。
😰🔫😾
更係唔會啦
佢都唔準人還手

佢要稱霸宇宙
全世界要順從佢地
其他人.....只可以做佢隻九

佢搵夠就退位唔再做總統,可能去中國定居

引用:
原帖由 鮮鳳哥 於 2018-7-12 08:57 PM 發表
我唔打算去解釋或掩飾我對此言論既鄙視
但毫無疑問戰爭係智力不足既人想發生既事情
吾系呀~習大同中央兼俄國家下真系巧驚驚~侵侵win左甘多塲~佢癲起上來~真系打到黎吾奇架~所以都系穏陣d拋哂d美金先~基本法話人大吹雞的話~就要行全國性法律~柒9已經冇權話事~特衰正苦就要跟國家指示拋哂d美金轉去瑞士銀行避險啦~

引用:
原帖由 理得你 於 2018-7-12 08:47 PM 發表

叫得太陽花都係咁上下喇如果係明就唔洗叫太陽花,仲有話沒收就沒收喎民主大國
叫太陽花有乜關係,理得你  

美國國會係2016年年通過咗“全球馬格尼斯基人權問責法”, 授權美國總統禁止人權施害者與腐敗官員進入美國,並凍結這兩種人在美國的資產全球馬格尼斯基人權問責法,授權美國總統對犯下有重大腐敗行為;法外殺人;酷刑;違反國際公認人權,對人權倡導者或曝光不法政府官員的人進行迫害的外國人進行制裁。
制裁包括兩類:一是,拒絕給這樣的人入境美國的簽證或其它入境文件;或者取消他們已有的簽證或其它入境文件二是,這樣的人如果有財產或資產利益在美國,進入美國,或者在美國個人或機構的控制內,對其財產或資產利益進行凍結和禁止交易。

喺2017年朝陽公安局前局長遭美國制裁

http://orientaldaily.on.cc/cnt/c ... 1223/00178_002.html

想問有邊個內地高幹冇犯人權法?

打仗一定吾會,習侵齊沽人民幣就話吾埋。

引用:
原帖由 j.o.lai 於 2018-7-12 06:57 PM 發表

放心,打仗之前阿爺會捉晒黃絲漢奸然後處決!
咁係咪要處決咗習明澤先?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]