• 瀏覽: 82,411
  • 回覆: 23
  • 追帖: 7
+13
傑青以為只有鹵味有咁多大豆,唔知南美、俄佬都有貨出口! 

"赴比利時出席北約峰會的美國總統特朗普,當地時間周三首度回應中美貿易戰,特別談到美國農民處境。他在社交網Twitter發文寫道:「雖然我身處布魯塞爾,但我總是心繫美國農民。由二○一二年至我當選的那一年,大豆價格下跌50%。農民過去十五年的收入很差,其他國家的貿易堡壘及關稅摧毀他們的生意。」"

傻十: 貿易戰最好打足一萬年!

跌勢加劇中!

附件

7-12-2018 9-12-39 AM.png(77.25 KB)

7-12-2018 9-12-39 AM.png

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2018-7-12 09:23 AM 發表

唔係喎,嗰班話要打足一萬年嗰班話。
美國大豆價跌,即係更具競爭力,其他國家用同樣嘅錢可以更多嘅豆,所以會同美國買豆喎

但佢地又唔諗下其他國家加埋都唔夠中國買得多
...
唔好俾佢哋睇到!

附件

7-10-2018 5-36-53 PM.png(89.5 KB)

7-10-2018 5-36-53 PM.png

引用:
原帖由 BBSRom 於 2018-7-12 09:56 AM 發表
唔係話補貼農民咩?
侵侵唔係一向講過 (就算簽埋) 說算數咩!

點睇以下都唔似有囉。

"赴比利時出席北約峰會的美國總統特朗普,當地時間周三首度回應中美貿易戰,特別談到美國農民處境。他在社交網Twitter發文寫道:「雖然我身處布魯塞爾,但我總是心繫美國農民。由二○一二年至我當選的那一年,大豆價格下跌50%。農民過去十五年的收入很差,其他國家的貿易堡壘及關稅摧毀他們的生意。」

徵稅清單仍存變數特朗普聲稱一直關注國內豆農的利益,他寫道:「我會為美國農民爭取一個公平的貿易平台,而且將會取得勝利。」特朗普強調會改善農民困局,甚至比以前更好,但他同時承認,這一天不會來得太快。"

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2018-7-12 09:57 AM 發表
尾國豆農等食蕉
同呆灣買蕉,再連皮水煮?  

引用:
原帖由 dashhk 於 2018-7-12 09:59 AM 發表

中國禁美國貨=貿易差額永遠不能減少
美國會不停加稅
加到無法加時,不排除用回舊制(最優惠國及配額制)
唔係應該想無貿易逆差嘅鹵味即時禁所有中國貨入口,即時變順差啦!使唔使攪咁多嘢!

引用:
原帖由 gomaxhk1 於 2018-7-12 10:09 AM 發表
今天有條道友講,中國是最大贏家
睇完兩個帖,明晒邊個係道友!

附件

7-12-2018 10-11-29 AM.png(88.77 KB)

7-12-2018 10-11-29 AM.png

引用:
原帖由 阿乜水 於 2018-7-12 10:18 AM 發表
我聽日上大陸, 駛唔駛帶支豉油自用呀??
呆人MOOD: 再帶兩斤豆,可能引起圍觀。

引用:
原帖由 阿乜水 於 2018-7-12 10:35 AM 發表
Ching 你又老點細佬? 冇來源証既原粒大豆容乜易要打稅.
咁去八珍買包,包裝寫明加拿大非基因改造豆。
但引起圍觀,我無能為力喇!

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2018-7-12 11:33 AM 發表
遲d會有大量老美黃豆入境香港,唔係轉運去大陸,係出糧比美9
因為大陸無晒豆,佢哋可以走私帶上大陸賺返筆。

引用:
原帖由 jayzzzzz 於 2018-7-12 12:57 PM 發表
農業首當其沖,大豆價已短期下跌超過15%,仲有跟著車廠,飛機,重型機器!美國經濟只有下滑,物價標升,要加息止通漲!美國根本係損人不利己!
呢兩個幾月就由 105x跌落嚟 83x,  正確係跌兩成有多。

引用:
原帖由 狂兵 於 2018-7-12 01:07 PM 發表

俄羅斯年產300萬噸大豆,消耗千萬噸大豆,點出口俾中國?
不如去 search咗新聞至問啦,今年已開始出口去大陸,而且頭批已收

引用:
原帖由 狂兵 於 2018-7-12 01:20 PM 發表

有咩問題?我搵左,你呢?自己唔夠食仲要出口俾中國?
唔啱睇,其他一概假新聞嗎??

http://www.99qh.com/s/news20180330095901060.shtml

https://www.wallstreetcn.com/articles/3314695

仲要唔要多啲??

引用:
原帖由 dickwu2009 於 2018-7-12 01:26 PM 發表

為何俄國能輸出大豆?
https://info.taiwantrade.com/biznews/%E4%BF%84%E7%BE%85%E6%96%AF%E8%A8%88%E5%8A%83%E8%BC%B8%E5%87%BA%E5%A4%A7%E8%B1%86-%E5%B0%8F%E9%BA%A5%E5%8F%8A%E6%BC%81%E7%94%A2%E5%93%81%E8%87%B3%E4%B ...
已經出口到大陸,但有啲人總會選擇性失明。

附件

7-12-2018 1-55-43 PM.png(63.59 KB)

7-12-2018 1-55-43 PM.png

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]