• 瀏覽: 38,248
  • 回覆: 559
  • 追帖: 4
+7
2000億貨抽25%稅 =500億*8 =四千億港紙算什么?班支那漢奸狗咁開心?下一個金融風暴失業我就笑爆咀

well done, Mr. Trump

引用:
原帖由 赤共打飛機 於 2018-7-12 06:41 AM 發表
【中美貿易戰】美國商務部昨晨公佈新一輪擬對中國2,000億美元(約1.56萬億港元)商品加徵10%關稅清單,但與之前美方提500億加稅清單相比,今次中方的反擊力度大為軟化。商務部和外交部昨日聲明均強調「外援」,呼籲國際社會抵制美國,顯示中方自身籌碼已不多。另外,內地媒體今次報道亦異常克制低...

https://static.appledaily.hk/images/apple-photos ...
作首詩
歐美聯盟又如何
中國人多錢又多
民族英雄習主席
世界為他唱頌歌

要唔要好似當年1986年倭寇咁係美帝同歐洲國家聯合壓迫之下簽下廣場協定,咁倭寇就一直迷失到𠵱家噃。
引用:
原帖由 具陽哥 於 2018-7-11 06:44 PM 發表

又言話已經大力度開放市場
實際情況係無開放嘅呢
陽奉陰違係終共特性
終興一事已係完美示範

中國還未到唐朝盛世所需要的全麵條件,光只是經濟上的表面風光是沒用處,教育最重要也不去改革,法律也只是空談,知識產權的問題仍沒改善,就去跟國際比拼

其他國家唔應該干預中國的內部事務

中美貿易戰係中國同美國之間的貿易Dispute

停止輸入美國貨就唔會有逆差
其實衣食住行唔用美國貨都唔係問題

美國佬加2000,你又加2000,不斷無止景加就叫有力還手?

引用:
原帖由 swbc 於 2018-7-12 07:54 發表
停止輸入美國貨就唔會有逆差
其實衣食住行唔用美國貨都唔係問題
天真嬌😂,你咪唔好用美國貨囉,大陸而家唔買美國大豆要高價買巴西大豆,自己又冇本事大量生產大豆,唔食大豆啲牲口食屎呀?

引用:
原帖由 spy12 於 2018-7-12 07:32 AM 發表

貿易戰如果成功屈到中國全面開放市場,歐盟得到著數絕對大過幫中國手,所以歐盟又點會同中國站在一起呢。
如果中歐講掂數 只對歐開放 但要齊齊打老美 又會點?!

咁不如介定蘋果產品會引致涉漏國家機密,用者行政拘留

引用:
原帖由 小小姐 於 2018-7-12 07:58 AM 發表

天真嬌😂,你咪唔好用美國貨囉,大陸而家唔買美國大豆要高價買巴西大豆,自己又冇本事大量生產大豆,唔食大豆啲牲口食屎呀?
基因改造的大豆少吃為妙

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]