• 瀏覽: 15,148
  • 回覆: 148
+2
引用:
原帖由 discusswt 於 2018-7-12 06:27 AM 發表

終蟈大陸先需要自吹自擂 自欺欺人 FF大蟈勵害了
我最看不起
就是侮辱國家的人!
中國最錯就是近這十幾廿十年
進步神速,令人民富有惹人 妒忌!

果然係大牛屎

傳:吓大的!

引用:
原帖由 discusswt 於 2018-7-12 08:23 AM 發表

美國Gdp創多年新高 失業率創多年新低 加上本身國力 可謂低氣足 再加上終蟈多樣內患*積累到接近臨界點 正正是回擊終蟈不遵守貿易恊議規則偷搶式貿易策略嘅最佳良機

*例如債務, 房地產泡沫 ...
美國值錢嘅唔賣,又勁買人地野,之後怪人 奇怪邏輯。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2018-7-12 05:18 AM 發表
中美貿易戰火升級,美國特朗普政府早前宣布對值500億美元的中國商品徵收關稅後,周二(10日)悍然「加碼」,列出第二波關稅清單,擬對華總值2000億美元(約1.56萬億港元)、逾6031種商品加徵10%關稅,重點目標為「中國製造2025」項目產品,最快九月生效。中方直斥美方做法完全不可接受,會作出必要反制......
特朗普話:"我再大你2000億."

凸朗普全球買跌賺唔少

引用:
原帖由 discusswt 於 12/7/2018 06:27 發表

終蟈大陸先需要自吹自擂 自欺欺人 FF大蟈勵害了
新移民/偷渡者二三代新菜鳥,你契哥贏了你生活很好過嗎?你點撐糜蟈無用,你都無糜蟈籍的

引用:
原帖由 66infinity 於 2018-7-12 07:31 AM 發表

哩啲所謂的制裁措施表面是制華,實際上是同時制裁美國國民。
改變過度消費習慣係好事,美國贏。

引用:
原帖由 chaolininin 於 2018-7-12 10:43 AM 發表

新移民/偷渡者二三代新菜鳥,你契哥贏了你生活很好過嗎?你點撐糜蟈無用,你都無糜蟈籍的
自己國民都唔撐 證明共慘黨統治有幾唔得人心

引用:
原帖由 進擊的蒲皇 於 2018-7-12 09:48 AM 發表

我最看不起
就是侮辱國家的人!
韓國富起來美國有妒忌 有整治嗎?
選擇睇唔終蟈嘅不公平貿易手段係害蟈民眾最叻嘅野
唔好話自己愛國 你係害國
國家錯左唔叫佢糾正 仲處處維護
正正係你地哩挺人令終蟈越錯越深

引用:
原帖由 oyear 於 2018-7-12 06:39 發表
用下腦啦中共輸
依家買件衫10蚊,其他非中國制係15蚊
你加中國制稅變成16蚊

究竟係邊個輸呀?
到最後美國人還是輸了...

以前買衫最平只要$10,現在至少要$15先買到

引用:
原帖由 艾斯 於 2018-7-12 07:10 AM 發表

又話豪不猶豫亮劍既🤔
唔使亮劍嘅, 有嘴炮五毛得啦 !
嘴炮五毛夠晒威,嘴炮五毛的確好使!

引用:
原帖由 進擊的蒲皇 於 2018-7-12 09:48 AM 發表

我最看不起
就是侮辱國家的人!
我最睇唔起就係令國家越走越錯/支持極權/收5文做打手嘅狗

期待再加

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]