• 瀏覽: 6,982
  • 回覆: 55
+4

搭巴士守秩序登車是常識,可惜總有人會挑戰一些規矩。昨日(9日)傍晚就有一名男乘客登車時打尖,被巴士車長出言指摘。豈料男子毫無悔意,反嘲車長「成世揸巴士」。車長一句「神回」,惹來一眾網民激讚。

現場是紅磡海底隧道收費廣場巴士站,一輛往香港方向的巴士在隧道口上客,一名身穿紫色外衣的中年男子率先登車,惟車長發現對方打尖,提醒對方排隊:「你見唔到後面有條(人)龍㗎?」

已走進車廂的男乘客聞言,回頭走到車長旁,態度囂張地說:「咁依家見到,咁點丫?」車長要求對方落車,讓其他人先登車,惟男乘客竟堅稱:「睇唔到(人龍),我係睇唔到,唔係打尖。」車長立即踢爆,表明目擊他由欄杆「擒出」,不可能看不到。

男乘客其後表現得更加晦氣,「我畀人上晒揀晒位最後至上!」最後更謂:「你滿意未,巴士佬,成世揸巴士啦你!」車長聞言,極快回應:「咁你成世搭巴士啦...我成世揸冇問題,有人工出,你咪成世搭巴士囉!」

車長的「神級回應」惹來一眾網民激讚,指「車長講得非常好」、「司機維持秩序好正常,支持」,有網民更質疑該乘客「明明自己錯都要死撐落去」、「扮傻打尖仲好意思大聲夾惡,做人點解可以咁無賴?」

笑死了

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180711/bkn-20180711172734096-0711_00822_001.html

紫衫打尖男 真係人頭豬腦無極限!

哈哈……違法達易喔!高尚!

唔守秩序, 比人串, 睇到都心涼   

宜家的確有唔少人十分無賴......

本土無賴乘客又出醜
引用:
原帖由 莫耶斯領隊 於 2018-7-11 07:26 PM 發表
搭巴士守秩序登車是常識,可惜總有人會挑戰一些規矩。昨日(9日)傍晚就有一名男乘客登車時打尖,被巴士車長出言指摘。豈料男子毫無悔意,反嘲車長「成世揸巴士」。車長一句「神回」,惹來一眾網民激讚。

現場是紅磡海底隧道收費廣場巴士站,一輛往香港方向的巴士在隧道口上客,一名身穿紫色外衣的中年男子率先登車,惟車長發現對方打尖,提醒對方排隊:「你見唔到後面有條(人)龍㗎?」

已走進車廂的 ...

真係無恥。

有冇大陸口音?係咪上三代由大陸來?

香港契弟多的是

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2018-7-11 07:44 PM 發表 
本土無賴乘客又出醜
只要成世本土係咀邊 出醜係基本的
巴士司機確實神回 我記得好多短片
野蠻乘客都係用(抵你成世揸巴士)
果啲無知識又野蠻人 以為常用語
抵罵

引用:
原帖由 refugee 於 2018-7-11 19:52 發表
都唔係而家既,港人一向係咁,仲會明明係佢唔啱小返你轉頭
自己做前線都領教唔少.......

引用:
原帖由 莫耶斯領隊 於 2018-7-11 07:26 PM 發表

已走進車廂的男乘客聞言,回 ...
又真係like

成世坐巴士,唔好得罪VIP客人

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]